Nya CIA-chefen drev hemliga tortyrläger

Gina Haspel drev 2002 ett hemligt fångläger – där misstänkta terrorister misshandlades och skendränktes.

Hon har även anklagats för att ha förstört videobevis från de brutala förhören.

Nu kan hon som första kvinna bli chef för USA:s underrättelsetjänst CIA.

President Donald Trump har nominerat 61-åriga Gina Haspel som ersättare till Mike Pompeo, som tar över som utrikesminister efter Rex Tillerson.

Haspel, som förra året utsågs till biträdande chef för CIA, har en lång karriär inom underrättelsetjänsten bakom sig, ofta under täckmantel.

Respekterad. Men också kontroversiell och kritiserad för sin roll i det fångprogram som CIA drog igång efter terrorattackerna den 11 september 2001.

Förhörsprogrammet blev känt som RDI – som står för överlämnande, frihetsberövande och förhör. Misstänkta terrorister placerades i hemliga fängelser utomlands och utsattes för hårda förhörsmetoder.

Gina Haspel styrde under 2002 ett sådant läger i Thailand, vilket New York Times uppmärksammade vid fjolårets befordran.

Skendränktes 83 gånger

Bland annat ansvarade hon för de brutala förhören av Abu Zubaydah och Abd al-Rahim al-Nashiri.

Zubaydah skendränktes 83 gånger på en månad och fick sitt huvud dunkat i väggen, bland mycket annat, enligt New York Times. Till slut konstaterade förhörsledarna att han inte hade något intressant att bidra med.

Enligt New Yorker ska den misstänkte terroristen vid ett tillfälle ha varit nära att dö. Vatten bubblade upp ur lungorna och läkaren fick återuppliva honom.

Inspelningarna förstördes

Förhören videofilmades och inspelningarna låstes in på CIA:s kontor i Thailand – fram till 2005, då de förstördes.

Gina Haspel, som vid det laget arbetade på huvudkontoret i USA, signerade den bulletin som innehöll ordern. CIA har dock alltid hävdat att det var hennes dåvarande chef, Jose Rodriguez, som tog beslutet.

Rollen i tortyrprogrammet hemsökte henne många år senare. När hon 2013 erbjöds ett chefsjobb inom CIA protesterade den demokratiska senatorn Dianne Feinstein så högljutt att en annan person fick tjänsten.

McCain kritisk

Formellt måste Gina Haspel godkännas i senaten för att bli ny chef för CIA.

Och även nu möts hon av skepsis.

– Tortyren av amerikanska fångar under det förra årtiondet är ett av de mörkaste kapitlen i amerikansk historia, säger den republikanske senatorn John McCain i ett uttalande.

– Haspel behöver förklara formerna för sitt engagemang i CIA:s förhörsprogram.

Demokraten Ron Wyden säger att Haspels bakgrund gör henne ”opassande” som chef för underrättelsetjänsten.

Republikanen Richard Burr är däremot nöjd. I ett uttalande slår han fast att hon har ”rätt färdigheter, erfarenhet och omdöme för att leda en av vår nations viktigaste myndigheter”.

Bush tillät metoderna

Förhörsmetoder som skendränkning, sömnberövning och placering i trånga utrymmen var tillåtna under George W Bushs presidentskap.

Barack Obama beordrade 2009 att de hemliga fånglägren skulle stängas. Han bestämde också att förhör med misstänkta terrorister skulle följa Genèvekonventionen. Däremot ville han inte att CIA-anställda som deltagit i förhören skulle åtalas för brott.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN