Svenska Akademien

Akademiens ständige sekreterare träffar kungen – om de nya ledamöterna

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

På fredagen kan nya ledamöter i den krisande Svenska Akademien komma att presenteras.

Den ständige sekreteraren Anders Olsson ska träffa kungen under förmiddagen för att presentera de föreslagna namnen.

– Med hänsyn till den stora uppmärksamheten är det angeläget att kungens ställningstagande kommer rimligt snart, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Under torsdagskvällens sammankomst nådde Svenska Akademien ett genombrott som gör att nya ledmöter kan väljas in redan den här veckan. Det uppgav den ständige sekreteraren Anders Olsson för TT kort efter att mötet avslutats.

Men vilka de tilltänka personerna är ville han inte avslöja förrän kungen gett sitt godkännande. Nu står det klart att ett sådant kan komma redan före lunch på fredagen.

– Anders Olsson tog kontakt med mig och berättade att man samlat sig till invalsbeslut som man nu vill underställa hans majestät konungen i enlighet med Akademiens stadgar, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Han fortsätter:

– Vi var överens om att det är angeläget att kungens ställningstagande kommer rimligt snart, med hänsyn till den stora uppmärksamhet som råder kring den här frågan.

Måste ge sitt godkännande

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens högste beskyddare. Institutionens stadgar fastslår att kungen måste ge sitt godkännande innan en ny ledamot kan väljas in.

Enligt planerna ska Anders Olsson komma till slottet sent på fredagens förmiddag för att diskutera de föreslagna tillskotten.

– Det som är den formella avsikten med mötet är att stämma av namnen. Men sedan kan det säkert vara så att formerna för samtalet präglas av turbulensen, säger Fredrik Wersäll.

Hur har kungen reagerat på det senaste årets händelser?

– Akademien ligger kungen väldigt varmt om hjärtat, och det är klart att han har varit mycket bekymrad över utvecklingen. Det har han sagt vid flera tillfällen. Men han har också varit väldigt tydlig med att förnyelsearbetet är en intern angelägenhet för Akademien.

”Noterat det med viss förtjusning”

Under de senaste dagarna har det spekulerats friskt i vilka de nya ledamöterna kan komma att bli. I diskussionerna har Fredrik Wersälls namn nämnts. Riksmarskalken dementerar dock att han skulle vara aktuell för en av de 18 stolarna.

– Jag har noterat det med en viss förtjusning, och det är alltid trevligt att bli omnämnd i sådana sammanhang. Men redan den omständigheten att vi har det här samtalet tror jag leder dig till en slutsats i den frågan, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledamöterna flydde från frågorna efter Akademiens ödesmöte

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Akademien

Anders Olsson (Svenska Akademien)

Fredrik Wersäll

Hovet (Kungahuset)