Nobelpriset i fysik

Nobelpristagare kritiseras för sexistisk Youtube-film

Gérard Mourou dansade med lättklädda kvinnor i laboratorium

avIsabelle Nordström

Laserforskaren Gérard Mourou fick Nobelpriset i fysik i tisdags.

Nu kritiseras den 74-årige fransmannen för att i en film på Youtube dansa med lättklädda kvinnor i ett laboratorium.

– Kvinnorna ses som accessoarer i ett experiment som styrs av äldre män som beter sig arrogant, säger forskarkollegan Christian Rödel till SVT Vetenskap.

I förrgår presenterades årets Nobelpris i fysik och det gick till franske professorn och laserforskaren Gérard Mourou, 74, tillsammans med Donna Strickland och Arthur Ashkin.

Foto: BARANDE JéRéMY /EP
Laserforskaren och numera mobelpristagaren Gérard Mourou.

Nu har Mourou hamnat i blåsväder efter att en film från 2010 fått spridning. Klippet ligger på Youtube och spelades in för att marknadsföra forskningsprojektet ELI, Extreme Laser Infrastructure.

Vad som upprör med filmklippet är att Gérard Mourou dansar med flera lättklädda kvinnor i ett laboratorium. I filmen klär flera av kvinnorna av sig och smeker sig själva på brösten.

– Kvinnorna ses som accessoarer i ett experiment som styrs av äldre män som beter sig arrogant, säger Christian Rödel, från Helmholtz-Insitut Jena i Tyskland till SVT Vetenskap.

Forskarkollegan: ”Tycker videon är obehaglig”

Rödel, som också är verksam inom laserteknik, tycker att den nyblivna Nobelpristagaren begick ett misstag när han var med i filmen.

– Jag tycker den här videon är väldigt olämplig och obehaglig, säger han.

– Laserfysikområdet domineras av män och när en senior professor och förebild som Gérard Mourou gör en sådan video skadas forskningsfältet påtagligt, säger Christian Rödel till SVT.

Filmen spelades in för åtta år sedan, men fick nytt liv när vetenskapsjournalisten Leonid Schneider postade den till Nobelprisets officiella Twitterkanal.

Nu har över 50 000 personer sett klippet på Youtube.

Enligt franska tidningen Le Monde säger Gérard Mourou att filmen spelades in i ett humoristiskt syfte.

– Jag är inte speciellt stolt över den här videon, den gjordes för att visa att även forskare kan släppa loss, säger han.

”Delar ut pris för fysik, inget annat”

Redan 2013 uppmärksammandes filmen och forskarvärldens spekulerade om den skulle stå i vägen för Mourous Nobelpris, enligt Le Monde. Men så fungerar inte bedömningarna enligt Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien.

– Nej det hade det inte gjort. Vi delar ju ut ett pris för insatser inom naturvetenskap, fysik i det här fallet, och inget annat, säger han till SVT Vetenskap.

Dock tar han avstånd från filmens budskap.

– Den representerar en kvinnosyn som Kungliga Vetenskapsakademien inte står bakom, säger Göran K. Hansson.

ARTIKELN HANDLAR OM