Vietnams president har avlidit

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vietnams president Tran Dai Quang under en presskonferens i Hanoi i maj i år.
Foto: Tran Van Minh/AP/TT
Vietnams president Tran Dai Quang under en presskonferens i Hanoi i maj i år.

Vietnams president Tran Dai Quang har avlidit vid 61 års ålder i en allvarlig sjukdom, rapporterar statliga vietnamesiska medier. Presidenten hade förgäves fått behandling av både inhemska och internationella läkare, enligt statlig tv.

Presidenten är Vietnams statschef och formellt en av landets högsta tre ledare, men har i praktiken främst en ceremoniell roll, vid sidan av premiärministern. Landet, som är en enpartistat, styrs av kommunistpartiet.

Tran Dai Quang föddes i landsortsprovinsen Ninh Binh utanför Hanoi, och steg i graderna inom kommunistpartiet. Han valdes in i landets mäktiga politbyrå och tjänstgjorde som minister med ansvar för landets polis och säkerhetspolis. I april 2016 valdes han till president av landets nationalförsamling, med 91,5 procent av ledamöternas röster.

Tran Dai Quang stärkte banden mellan Vietnam och den forne fienden USA genom att bland annat bjuda in sin amerikanske kollega Barack Obama i maj 2016.

Han gjorde sitt sista offentliga framträdande för två dagar sedan, vid ett möte i Hanoi med besökande kinesiska politiker och andra utländska dignitärer.

Vietnams nationalförsamling väntas utse en ny president nästa månad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN