Kitel, 16, hånades i färdtjänstbilen – chaufför avstängd

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Föräldrarna har undrat varför Kitel, 16, med Downs syndrom, inte velat åka färdtjänst till skolan.

Sedan upptäckte de en film på sonens läsplatta som visar hur chauffören härmar och skäller på sonen.

– Det är så kränkande, säger mamman Therese Frisk, 34.

Varje vardag åker Kitel, 16, färdtjänst till skolan i Västmanland.

Han har Downs syndrom och för att underlätta kommunikationen i skolan använder han en läsplatta som hjälpmedel.

– Han älskar att använda den för att spela in filmer med sig själv, säger mamman Therese Frisk, 34.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Kitel använder en läsplatta som hjälpmedel och brukar använda den för att spela in små filmer.

Men i går hittades en film på läsplattan som fick föräldrarna att reagera starkt.

– Jag trodde inte att det var sant när jag såg filmen. Jag kollade säkert tio gånger på den innan jag förstod vad som faktiskt hände, säger hon.

Kitel hade filmat sig själv i färdtjänstbilen på väg till skolan. Av ljudet från filmen att döma låter det som att chauffören började härma pojken under färd.

– Kitel blev väldigt upprörd för att chauffören härmade honom och sa åt chauffören att vara tyst. Då började chauffören gapa åt Kitel att vara tyst. Han blev väldigt otrevlig. Att en vuxen människa beter sig så här? Och att härma någon också, det är så kränkande, säger Therese Frisk.

Kämpat för lika behandling

Filmen gjorde henne illa berörd.

– Jag har kämpat i 16 år för att han ska bli behandlad som alla andra. När man ser det här känns det som att allt man kämpat för är helt raserat. Det känns bedrövligt, säger hon.

Nu ställer hon sig frågan om det var mer än en engångsföreteelse.

– Det har hänt att han inte velat åka i bilen. Det här kan ju ha pågått länge och han har svårt att förklara saker. Hur länge har han blivit kränkt på det här viset?

Kollektivtrafikförvaltningen i region Västmanland fick kännedom om händelsen i går kväll, efter att en anhörig till en medarbetares sett ett inlägg som mamman publicerat på sociala medier.

– Det var inte rapporterat som en avvikelse, utan vi upptäckte det här själva. I morse tog vi tag i det direkt. Händelsen är absolut inte acceptabel, det är klart att det är kränkande, säger Eva Frank-Gredeholt, chef vid enheten för särskild kollektivtrafik.

Från förvaltningens sida tog man då kontakt med mamman och skickade filmen till bolaget som har i uppdrag att utföra körningarna.

– Vi har sagt till bolaget att vi inte vill att chauffören kör våra resor alls. Det vi gör nu är att pojken alltid åker i samma bil och har tre kända, erfarna, chaufförer, som roterar, säger Frank-Gredeholt.

Vd:n: Tar det på största allvar

Vd:n på bolaget som utfört körningen ser allvarligt på filmens innehåll.

– Det är inte ett accepterat beteende. Chauffören är avstängd tills vidare. Jag tar det här på största allvar. Vi utför otroliga mängder transporter och det är väldigt sällan jag har sett något sådant här.

Har ni några indikationer på att det här är ett beteende som funnits tidigare?

– Nej.

Vad säger chauffören själv?

– Jag har inte hunnit prata med chauffören än. Jag kan inte uttala mig mer om det enskilda läget. Det blir en större fråga där vi måste gå till grunden med att göra en korrekt utredning. Fram tills utredningen är klar är chauffören avstängd.

Aftonbladet har via bolaget försökt nå chauffören för en kommentar.

Kitels föräldrar har godkänt att Aftonbladet publicerar filmen som visar händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM