Bill Gates betalar barnvacciner för drygt 5 miljarder

NYHETER

Geneve

Ett tioårigt vaccinationsprogram för barn i världen bekostas av en fond som stiftats med hjälp av pengar från datormiljardären Bill Gates.

Vaccinationsprogrammet får 750 miljoner dollar från fonden, motsvarande över fem miljarder kronor.

Pengarna från Bill och Melinda Gates fond ska gå till Global Alliance for Vaccination and Immunisation (Gavi), som samarbetar med FN:s världshälsoorganisation WHO. Det uppgav Bill Gates på måndagen.

- På endast fem år har Gavis ansträngningar sparat hundratusentals barns liv och dess arbete sparar ytterligare miljontals liv de kommande åren, sade grundaren av mjukvarujätten Microsoft.

- Gavi ska stöda nationella immuniseringsprogram i 72 av världens fattigaste länder. Att stödja immunisering av barn är otvivelaktigt den bästa investeringen vi någonsin gjort.

Gavi har på mindre än fem år vaccinerat 54 miljoner barn mot difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B, influensa B och gula febern. Organisationen bildades 2000, delvis som reaktion på att vaccineringen i världen stannat upp och delvis för att skillnaden mellan den fattiga och rika världen då ökat när det gäller vaccinationer.

WHO:s generaldirektör och ordföranden i Gavi, Jong-Wook Lee, sade att det är oacceptabelt att omkring två miljoner människor dör årligen i infektionssjukdomar ännu på 2000-talet, sjukdomar som helt kan förebyggas med ett grundvaccin.

- Vårt mål är att ge varje barn livslångt skydd, sade Julian Lob-Levy som är Gavis verkställande chef.

TT-AFP