Kidnapparna kan få fri lejd

NYHETER

Polisens nya hemliga hemliga taktik

Kidnappardramat i Göteborg är nu i ett så hett läge att polisen informerar justitieminister Thomas Bodström, erfar Aftonbladet.

-Fabian Bengtssons liv är viktigare än allt annat, säger en källa på rikskriminalen.

-Vi missar hellre gärningsmännen.

Foto: JUSTITIEMINISTERN INFORMERAS Aftonbladet erfar att dramat i Göteborg nu är inne i ett så hett läge att polisen informerar Thomas Bodström. Det står klart att polisen är beredd att förhandla om en lösesumma – och att ge gärningsmännen fri lejd. ”Det gäller Fabian Bengtssons liv”, säger en källa.

Även om ingen ansvarig går ut offentligt och säger det, så står det helt klart att polisen är beredd att tillsammans med familjen Bengtsson förhandla om en lösesumma. Och att ge så kallad fri lejd till gärningsmännen.

Enligt svensk lag kan ingen kriminell lovas strafflindring eller fri lejd efter brottslig verksamhet, men i det här fallet vill man förhandla.

-Det gäller Fabian Bengtssons liv, säger en källa på riksnivå.

Kontakten har upphört

Polisen är beredd att avbryta sin verksamhet just nu, att låta gärningsmännen lämna landet och ta kontakt från en icke identifierbar telefonkiosk på okänd plats i Europa.

-Polisen ställer upp på gärningsmännens villkor, säger poliskällan.

Enligt vad Aftonbladet erfar upphörde all kontakt med gärningsmännen för flera dygn sedan. Sannolikt kom det sista av två meddelanden i måndags förmiddag på telefon till Fabian Bengtssons pappa Bengt.

Exakt vad som då sades uttalar sig ingen om, men det uppges att pappan ska ha hört sin sons röst och då ha sagt något om att:

"Han svarar inte."

Sedan dess har inga nya kontakter tagits, enligt en källa.

Det som nu ses som viktigast är att bygga upp en kontakt mellan gärningsmännen och Bengt Bengtsson. Ett förhandlingsläge.

-Vi måste få kontakt med de personer som gömmer Fabian Bengtsson, säger poliskällan.

Rikskrim har redan flera förhandlare på plats i Göteborg, bland andra kommissarierna Paul Johansson och Ewa-Marie Aghede. Båda har erfarenhet från förhandlingar på hög nivå med kriminella och arbetar med personliga profiler av grovt kriminella.

-Dagens kidnappardrama har paralleller med Norrmalmstorgsdramat, säger en hög avdelningschef på rikskriminalen till Aftonbladet.

Då informerades oavbrutet justitieminister Lennart Geijer och statsminister Olof Palme.

Aftonbladet hade i går kväll kontakt med justitieminister Thomas Bodströms pressekreterare Linda Romanus.

Följer och informeras även justitieminister Thomas Bodström i fallet Fabian Bengtsson?

-Vad justitieministern informeras om eller inte i det här fallet, kommenterar jag inte, säger Linda Romanus.

Paralleller dras även till kidnappingen av Erik Westerberg för två år sedan. Den gången betalades efter förhandlingar en lösesumma på mer än 10 miljoner kronor. Westerberg släpptes fri och hittades vid en liten skogsväg utanför Gustavsberg.

Polisen stormade

I Norrmalmstorgsdramat lovades både Jan Olsson och Clark Olofsson fri lejd och polisen var till och med beredd att köra fram en fulltankad Ford Mustang som flyktbil - om gisslan i bankvalvet släpptes.

Det dramat slutade med att lustgas släpptes in genom ett borrat hål i taket till bankvalvet.

Polisen stormade in och räddade gisslan.

Både Jan Olsson och Clark Olofsson fördes ut på gatan, förbi hela medieuppbådet och in i polisens piketer.

I dag har svensk polis nått en läge där alla möjligheter tas för att tillsammans med Bengt Bengtsson få igång förhandlingarna med gärningsmännen.

Lennart Håård, Anders Johansson, Lena Olsson