Svensk-irakisk kandidat: Valet överraskande bra

NYHETER

Valet i Irak har gått överraskande bra, tycker svensk-irakiern Abid Faisal Ihmaid.

Till och med i oroshärdar som Tikrit och al-Ramadi har massor med människor röstat, sade han till TT då vallokalerna stängts på söndagen.

Han står själv högst på en partilista och hoppas komma in i nationalförsamlingen – hans parti, som bildades 2003, kan få 2–3 mandat, tror han.

Han var mycket trött men mycket glad när TT talade med honom i telefon från Bagdad.

Abid Faisal Ihmaid har varit aktiv i centerpartiet i Sverige. Det parti han nu är vice ordförande i, Irakiska demokratiska alliansen, är ickereligiöst och har medlemmar från många olika trosriktningar och folkgrupper. Medlemmarna är mestadels mycket erfarna politiker.

– Partiet är känt för sin demokratiska inriktning.

Glada människor

TT: Hur har valet varit?

– Jag ser just nu på irakisk tv en massa människor på gatan. De är väldigt glada.

– Det gick lugnt och bra till i den vallokal där jag var. Säkerheten har varit över förväntan och det gick ganska smidigt att rösta. Man behövde bara köa i någon timme.

Abid Faisal Ihmaids dotter Abir Alsahlani står på tredje plats på samma partilista. Även hon har varit mycket politiskt aktiv och verksam i Rädda barnen i Sverige.

Röster i sunnitriangeln

Den 56-årige Abid är framför allt glatt överraskad av att valdeltagandet verkar ha varit förhållandevis högt i den oroliga, sunnimuslimska staden al-Ramadi och i Saddam Husseins hemstad Tikrit i sunnitriangeln, kallad dödens triangel på grund av alla attentat.

– Jag har pratat med våra partikontor där och de har berättat det.

Även i det oroliga Mosul, där al-Qaida-ledaren i Irak Abu Musab al-Zarqawi säger att han genomfört flera attentat, har valdeltagandet varit högt efter vad Abir hört.

Det har allmänt förutspåtts att sunniaraberna skulle bojkotta valet eftersom de hade en privilegierad ställning under Saddam Hussein.

– Det är väldigt överraskande och intressant faktiskt. Det har gått bra därför att säkerheten har varit bra.

Allawi stark

TT: Vilka tror du vinner valet?

– Det är en mycket stark konkurrens mellan shiamuslimska partier, premiärminister Iyad Allawis lista och Kommunistpartiet. De tre grupperna ligger nära varandra.

Sekreterare i Abids parti är landets FN-ambassadör Samir Sumaidy. Men han har inte velat stå med på vallistan på grund av sin funktion som företrädare för Irak, förklarar Abid.

Familjen har bott i Härnösand under de tio år de varit i Sverige. Nu hoppas de på en ljusare framtid för Irak.

– Vi hade inte alls trott att det skulle bli så här bra. Valet betyder frihet för alla irakier.

– Naturligtvis är valet inte hundraprocentigt bra. Men det är ett första steg mot demokrati.

Läs mer:

Angela Ljungström/TT