MKB listade inte bara bråkstakarna – även offren

NYHETER

Malmö

Malmös kommunala bostadsbolag MKB har inte bara registrerat potentiella bråkmakare och andra misstänkt störande personer i sina svarta lista. Även bråkmakarnas offer – deras fru, sambo eller syster – har i flera fall hamnat i registret.

Det skriver Sydsvenskan nätupplaga. Tidningen har de senaste dagarna rapporterat om registreringen av eventuellt misshagliga hyresgäster. Det hela kan ha resulterat i att till exempel en misshandlad kvinna, som behövt flytta till en ny bostad, har vägrats lägenhet just för att hon varit ett våldsoffer.

Några anonymiserade citat ur listan:

”Har lgnh på NN, hennes pojkvän misshandlar henne, hon verkar inte kunna bryta detta, mycket liv i denna lägenhet.” ”NN har en bror som är en riktig bråkstake heter NN, han har slagit NN ordentligt vid ett tillfälle. Vi bör vara försiktiga innan vi tar in henne, det finns risk att hennes broder ställer till ett elände runt och i hennes bostad.”

– Detta är förfärligt. Redan utsatta kvinnor blir genom en sådan här lista straffade för något som någon annan har gjort, säger Margot Olsson, projektledare för Malmö kommuns kvinnofridsprogram, till tidningen.

– När sådan här information, som ju inte är sakfrågor utan åsikter, sprider sig till Malmös hyresvärdar försvårar de ytterligare för redan utsatta kvinnor.

TT