Mijailovic överklagar tingsrättens livstidsdom

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny rättegång i Svea hovrätt om fem veckor

I förmiddags överklagade Mijailo Mijailovic livstidsdomen för mordet på Anna Lindh.

Han yrkar på att frias för mord och slippa skadestånd.

Nu flyttas ärendet till Svea hovrätt och ny rättegång väntas inom fem veckor.

Mijailo Mijailovic fotograferad i tingsrätten i mars.
Mijailo Mijailovic fotograferad i tingsrätten i mars.

Tisdagen var sista dagen för ett överklagande av livstidsdomen mot Mijailo Mijailovic. Och i förmiddags lämnade han via sin advokat Peter Althin in överklagandet till Stockholms tingsrätt.

I dokumentet som lämnades till tingsrätt skriver Peter Althin att Mijailo Mijailovic yrkar på att frias för mord och frias från det skadestånd på 50 000 vardera han dömts att betala Anna Lindhs make och två barn.

Inget uppsåt att döda

Försvaret har hela tiden hävdat att Mijailo Mijailovic aldrig hade uppsåt att döda Anna Lindh. Mordet på den förra utrikesministern var i stället en impulshandling. Och i överklagandet argumenterar försvaret åter att ”det var en slump att det var Anna Lindh som han knivskar”.

– Tingsrätten finner att han har haft uppsåt att döda. Det menar jag att det inte finns någon bevisning som styrker, säger Peter Althin.

Men överklagandet har Peter Althin tagit med ett förbehåll. Han skriver:

”För det fall att hovrätten finner styrkt att Mijailo Mijailovic haft uppsåt att döda görs det gällande att gärningen skall bedömas som dråp.”

”Spekulationer”

I överklagandet vänder sig försvaret särskilt mot att Mijailo Mijailovic skulle ha iakttagit Anna Lindh under minuterna före mordet. Man skriver att ”denna tingsrättens uppgift vilar endast på spekulationer och icke på styrkta förhållanden.”

Peter Althin säger till aftonbladet.se i dag:

– Den springande punkten i det här målet är att tingsrätten säger att min klient skulle ha iakttagit Anna Lindh långt innan själva angreppet. Det menar jag att det inte finns någon helst bevisning för.

Försvaret står dessutom fast vid kravet att den rättspsykiatriska undersökningen av Mijailovic ska prövas av Socialstyrelsens rättsliga råd. Tingsrätten avslog den begäran och försvaret hoppas att hovrätten ska göra en annan bedömning.

Rättegång om fem veckor

Överåklagare Agneta Blidberg säger nu – liksom tidigare – att hon inte har något mot att det rättsliga rådet yttrar sig om den rättspsykiatriska undersökningen.

– Det finns egentligen inga sakliga skäl för att låta rådet yttra sig eftersom den rättspsykiatriska undersökningen inte ens anar några tveksamheter. Vi går ändå med på detta för att inget ska kunna ifrågasättas, säger hon till TT.

Fallet hamnar nu hos Svea hovrätt. Den nya rättegången måste inledas inom fem veckor från onsdagen.

Mattias Lundell, Fredrik Lindén

Publicerad: