Nyheter

Sydsverige drabbat av översvämningar

NYHETER

Fortsatta problem i det kraftiga regnandet och snöandet och mer är på väg

Regn och smältande snö skapar problem runt om i landet.

I Skåne över 60 bostäder översvämmats.

Och på flera håll har fortsätter problemen med strömavbrott.

Under kvällen blockerades E22 och E4 av välta långtradare.

Det kraftiga snöandet och regnet vållade problem på många håll i landet på söndagen. I Västsverige var på smdagskvällen fortfarande drygt 5 000 hushåll utan ström, merparten i norra Halland och i Svenljunga, Borås och Marks kommuner.

Södra Sverige drabbas också – regnet och töande snö vållar en rad översvämningar. Sydsvenska Dagbladets nätupplaga rapporterar att Lund med kranskommuner och Österlen drabbats värst.

60 översvämningslarm

På eftermiddagen hade SOS fått in cirka 60 översvämningslarm, merparten från privatbostäder och fritidshus. Och omfattningen är större än så.

– De fall vi har fått in är sådana där räddningstjänstens hjälp har behövts. Dessutom finns ett flertal fall där man har ringt till privata entreprenörer eller till sitt försäkringsbolag för att få hjälp, säger Bim Soerich, driftledare på SOS Alarm, till Sydsvenskan.

Samtidigt har ett antal vägar översvämmats och vållat trafikproblem. På E6 i Bohuslän hölls Uddevallabron avstängd för trafik även under söndagen eftersom det var risk för att stora isbitar skulle lossna och falla ned på trafikanterna. Bron har inte kunnat användas sedan i fredags och öppnas förmodligen inte förrän under måndagen.

Tågtrafiken stoppades

Tågtrafiken mellan Borås och Varberg stoppades sedan ett träd lagt sig över kontaktledningarna, uppger Sveriges Radio Sjuhärad och i stadsdelen Brämhult i Borås var flera tusen människor utan vatten sedan det uppstått en svår läcka vid Fristad.

För Borås, Sjuhäradsbygden och andra delar av Götaland var det dessutom svåra trafikhinder under söndagen, framför allt på de mindre vägarna.

Långtradare välte

Den norrgående körbanan på E22 i höjd med Almvik mellan Västervik och Gamleby spärrades enligt TT under större delen av söndagen av sedan en långtradare hade sladdat och vält.

Ekipaget kom från Polen och var lastat med 22 ton maskiner till byggindustrin. Olyckan inträffade vid 16-tiden men först sju timmar senare kunde räddningspersonal med hjälp av en kranbil börja röja upp. Hur lång tid det skulle ta var då inte klart. Under tiden leddes trafiken om via Almvik.

Varken föraren eller den kvinna som medföljde i lastbilen skadades.

Blixthalka efter temperaturfall

Ett snabbt temperaturfall på söndagseftermiddagen efter en tämligen mild och blöt inledning orsakade blixthalka på många håll i sydöstra Sverige. Det resulterade i flera trafikolyckor och avåkningar under eftermiddagen och kvällen.

Bland annat klövs en personbil som hamnade på tvären efter en sladd och blev påkörd av en mötande bil på länsväg 125 i Läckeby norr om Kalmar. En 19-årig kvinna skadades allvarligt.

E 4 blockerad vid Tokarp

En lastbil med släp välte vid 22-tiden på söndagen i norrgående fil på E4 vid Tokarp utanför Linköping. Flera personbilar var också inblandade i olyckan.

Lastbilen blev liggande på tvären, rakt över vägen och blockerade trafiken totalt.

Det var omedelbart efter olyckan oklart om någon människa skadats.

Och nederbörden fortsätter att dra in över landet.

SMHI:s prognoser visar att regnet och snön fortsätter under måndagen i stora delar av landet.

Mattias Lundell, TT

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter