Nyheter

Lasse, 77, dog i snöstormen i Sundsvall

Av: 

NYHETER

SUNDSVALL. Dagen då den extrema snöstormen slog till mot Sundsvall satte sig Lasse Carlsson, 77, i bilen för att åka till kiosken.

Han körde fast och trots att många vittnen såg och hörde hur han kämpade i ett par timmar var det ingen som ingrep.

Samma kväll hittades han död i den igensnöade bilen.

Sorgen är tung för de anhöriga efter att 77-åriga Lasse Carlsson hittats död i samband med snöstormen i Västernorrland.

Men minst lika tung som sorgen är vetskapen om att ingen hjälpte den gamle mannen efter att han kört fast på sin egen parkering.

- Det känns så ovärdigt att han måste dö i bilen på sin egen parkering när någon kunde ha ingripit eller larmat, säger bonusdottern Anna-Karin Ekström.

Torsdagen den 1 februari drabbades Sundsvall av en mycket kraftfull snöstorm. Trots det tog Lasse bilen vid lunchtid för att åka och handla.

- Troligen skulle han bara till kiosken men när han backade ut så körde han fast, säger bonusdottern Anna-Karin Ekström.

Hjulen grävde sig djupare och djupare

Anhöriga vet nu att Lasse gick till ett närliggande boende för att låna en snöspade och försökte komma loss men att han inte lyckades.

Efter det satte han sig i bilen och gasade länge och mycket. Folk i närheten har beskrivit hur bilen lät som en ”Jet-motor” samtidigt som hjulen grävde sig djupare och djupare ner i snön. Till slut skar motorn.

Lasse kämpade i minst en timme utan att någon ingrep.

Varför han satt kvar i bilen vet man inte men en tänkbar förklaring är att avgaser trängde in i bilen. Avgasröret som var nytt sedan några veckor gick troligtvis sönder när han försökte ta sig loss.

- När vi hade fraktat bort bilen och jag öppnade den flera dagar senare så luktade det fortfarande väldigt mycket avgaser i den, säger Anna-Karin.

Nästa iakttagelse var när en granne såg Lasses bil stå övergiven mitt på parkeringen klockan 16, men utan att titta in i bilen.

Klockan 19 såg någon hur Lasse satt död i bilen som var täckt av snö.

”Lasse var alltid så hjälpsam”

Vid midnatt fick Anna-Karin dödsbudet från sin mamma och både för henne och de andra är det obegripligt att ingen hjälpte den gamle mannen.

- Lasse var alltid så hjälpsam och att han var så utlämnad och ensam när han själv råkade illa ut, det gör ont.

Bakom platsen där Lasses bil stod parkerad bodde Lasse på ett trygghetsboende. Många av lägenheterna i de stora bostadshusen har fönster mot parkeringen. Hantverkare jobbade enligt uppgift i närheten och ett serviceboende ligger alldeles intill.

Grannen Ingvar Dahlgren var ute och gick med sin hund den aktuella dagen. Han var en av dem som hörde och såg hur Lasse gasade kraftigt och länge med bilen.

I efterhand har han mått dåligt över det som hänt och frågat sig själv varför han inte ingrep.

Vill väcka frågan om medmänsklighet

Han vet att det fanns många som rörde sig och som bor i området som inte heller gjorde något.

- Så här i efterhand kan man gott rannsaka sig och säga att man har gjort fel. Men det är nog ofta så idag att man tror att någon annan ska ingripa, säger han.

Lasses anhöriga vill inte berätta för att skuldbelägga någon särskild men för att väcka frågan om medmänsklighet och att våga bry sig.

- Det är bättre att fråga en gång för mycket hur någon mår än att inte fråga alls, säger Anna-Karin Ekström.

Hon  har förståelse för att äldre kanske inte vill gå ut i en snöstorm och hjälpa till rent praktiskt.

- Men man kan alltid ringa polisen eller 112, bara man gör något. En människa ska inte behöva dö omgiven av en massa människor som kunde hjälpa, det känns så onödigt, säger hon.

Lasses dödsorsak är inte fastställd men det preliminära resultatet av obduktionen visar inte på någon hjärtinfarkt.

Lasse efterlämnar en son, två bonusdöttrar och deras barn.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter