Wallström favorit efter Persson

NYHETER

Margot tar över efter Göran om partidistrikten får välja

1 av 2 | Foto: Partidistrikten vill se EU-kommissionären som efterträdare till Göran Persson. Själv nämner statsministern inte Margot Wallström som en av sina tänkbara efterträdare.

Margot Wallström är socialdemokraternas storfavorit som efterträdare till Göran Persson.

20 av de 26 partidistrikten vill se henne som ny partiordförande.

Det framgår av en stor rundringning som Ekot gjort.

Göran Persson, 54, har sagt att han tänker stanna kvar som statsminister till efter nästa val. Men spekulationerna om vem som ska ta över efter honom har redan börjat.

Och den solklara favoriten är Margot Wallström, 49, för närvarande EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågor.

– Jag tycker Margot Wallström är en utomordentligt bra kandidat nu. Med sitt fina kontaktnät och bra jobb i Europa så tycker jag att hon är mycket lämplig, säger Roger Kaliff, ordförande för socialdemokraterna i Kalmar län, till Ekot.

Margot Wallström i grunden bankkamrer och har redan en lång politisk karriär bakom sig. Hon valdes in i Riksdagen redan 1979 och har sedan dess haft flera ministerposter:

1988 -1991: biträdande civilminister.

1994 - 1996: kulturminister.

1996 – 1998: socialminister

"Politisk broiler"

Samordningsminister Per Nuder nämns som en tänkbar och kompetent tänkbar partiledare i 14 av distrikten. Men samtidigt säger elva av de tillfrågade distrikten att han saknar den nödvändiga politiska förankringen i partiet; att han är en politisk broiler.

Andra namn som nämns i Ekots rundringning är biträdande näringsminister Ulrica Messing, 35, och utbildningsminister Thomas Östros, 38.

Utöver dessa har Göran Persson själv nämnt justitieminister Thomas Bodström, 41, och socialminister Morgan Johansson, 33, som tänkbara efterträdare.

Och när aftonbladet.se frågade läsarna om vem de helst ser som efterträdare svarade drygt 30 procent Thomas Bodström, med Margot Wallström på andra plats med drygt 24 procent av rösterna.

Sammanlagt svarade drygt 35 000 personer på partiledarenkäten som fanns utlagd på sajten under lördagen.

Fredrik Rundkvist