Flera skadade i tågkrasch

Ett 20-tal personer skadades vid en tågolycka på stationen i Hok nära Vaggeryd vid halv tolv-tiden på måndagen. Ett godståg körde in i ett stillastående persontåg.

Sammanlagt femton personer fördes till akutmottagningarna i Värnamo och Jönköping, däribland en drygt ettårig bebis.

Samtliga som befann sig ombord persontåget har tagits om hand och förts från platsen. Enligt Fredrik Björnberg, räddningstjänstens informationsbefäl på olycksplatsen, fanns 26 personer ombord de två tågen.

Många personer förda till sjukhus

– Fem personer har förts till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, tre män i 20- till 25-årsåldern, en 27-årig kvinna och ett barn som är ett och ett halvt år, säger Anna-Lena Bengtsdotter, informationschef för Jönköpings sjukvårdsområde.

Den 27-åriga kvinnan vårdas för allvarliga skador. Övriga uppges vara lindrigt skadade.

Tio personer fördes till Värnamo sjukhus. Fem av dem var oskadda, fyra hade lättare skador och en mindre allvarliga skador. Alla utom en beräknas få lämna sjukhuset under dagen.

Två personer är inlagda på intensivvårdsavdelningen vid Höglandssjukhuset i Eksjö-Nässjö. Deras skador uppges vara måttliga. Ytterligare en person får tillbringa natten på sjukhuset för observation.

”Tåget flyttades 40 meter bakåt”

– Persontåget stod stilla inne på stationen när godståget rände rakt in i det. Persontåget flyttades en 35, 40 meter bakåt vid smällen, säger Gert Olsson som bor i närheten till aftonbladet.se.

Enligt Gert Olsson var tåget på väg från Nässjö till Halmstad, medan godståget kom från Vaggerydshållet.

– Polisen sökte även med hundar i skogen i närheten av olycksplatsen säger Gert Olsson.

”Vårt tåg gick enligt tidtabellen”

Vice vd och marknadschef EvaGun Annerhag vid BK-tåg som driver trafiken på linjen säger till aftonbladet.se:

– Det är ett helt nytt tåg, ett Itino-tåg, som gick på en av sina första turer. Det stod på stationen och släppte av passagerare när ett godslok med ett antal tomma vagnar körde in i det.

– Jag vet att vårt tåg gick på tidtabell och stod på rätt tid på stationen.

Under måndagen trädde en ny tidtabell i kraft för BK-tågen på sträckan.

Godståget, som hade sju tomma vagnar, kördes av GreenCargo. Mats Hollander, presschef för GreenCargo, säger att föraren av godståget mår fysiskt bra och att han tagits om hand av kamratstödjare.

– Han har dessutom genomgått ett alkohol- och drogtest, något som är en rutinåtgärd vid liknande händelser, säger Hollander.

Även föraren av persontåget klarade sig utan svårare skador. Även han har tagits omhand av en stödgrupp.

Saknar automatisk övervakning

Järnvägen mellan Nässjö och Vaggeryd är en mindre, enkelspårig järnväg som inte är elektrifierad.

Sträckan förbi Hok saknar fullt automatiserad övervakning av trafiken. När en lokförare vill köra in på sträckan ringer han eller hon upp en tågklarerare som ger klartecken för tåget att köra, berättar Helena Tilander, pressansvarig för Banverket.

– Det är alldeles för tidigt att säga vad som orsakade olyckan, säger Helena Tilande.

Styrkor från räddningstjänsten i Skillingaryd, Vaggeryd, Norrahammar och Jönköping sändes till platsen. Ett tiotal ambulanser samt två sjukvårdsgrupper från bland annat Länssjukhuset i Ryhov i Jönköping sattes också in i räddningsarbetet.

Rickard Westman, Simone Söderhjelm

Publisert: