"Svensk man halshuggen av al-Qaida-gren"

NYHETER

Aftonbladets utsände: Man kan ha tagit fel på nationalitet

1 av 4 | Foto: AVRÄTTAD Den amerikanske soldaten - och fotbollspelaren - Keith M Maupin tillfångatogs och avrättades i juni/juli förra året.

En svensk man har halshuggits i Irak, uppger en extrem sunnimuslimsk rörelse.

Svensken kidnappades tillsammans med en britt i staden Baiji norr om Bagdad.

Ansar al-Sunna-rörelsen, som anses ha nära kopplingar till al-Qaida, publicerade uppgifterna om att både svensken och britten mördats på en webbsida i går:

"Profeten Muhammeds trogna lejon lyckades gripa och kidnappa två agenter - en britt och en svensk - som arbetade för de otrogna styrkornas underrättelsetjänst i Baiji, och Guds lag verkställdes genom att de dödades", stod det på webbsidan enligt nyhetsbyrån Reuters.

Knappa uppgifter

Någon närmare information om hur kidnappningen skulle ha gått till, dess tidpunkt eller vilka de två männen arbetade för, publicerades inte.

UD kunde igår varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

-Vi har inga fler uppgifter än de från Reuters. Jag vet inte hur länge det dröjer innan vi får fram mer information, säger Johan Murray vid UD:s presstjänst.

Även i Irak var det svårt att få fram fakta. Den arabiska tv-kanalen al-Jazira rapporterade om morden, men underströk att uppgifterna var obekräftade.

-Det tyder på att något inte stämmer. Man kan ha blandat ihop nationaliteter. De flesta som sysslar med sånt här är obildade, om de kan läsa kan de bara arabiska. Pass skrivna på engelska kan vara svåra att tyda, säger Urban Hamid, Aftonbladets utsände i Bagdad.

Farligt område

Samtidigt understryker han att staden Baiji, cirka 20 mil norr om Bagdad, är ett mycket farligt område att vistas i. Inte minst för utlänningar.

-Området har i princip tagit över rollen från Falluja och är väldigt väldigt hett. Det förekommer dagliga strider där mellan rebeller och amerikaner, säger han.

Ansar al-Sunna-rörelsen uppgav att fler uppgifter om morden kommer att lämnas snart. Rörelsen har tidigare tagit på sig en rad mord och kidnappningar i Irak.

Marieke Johnson