Exminister svårt bränd

NYHETER

Jörgen Andersson skadad när julgran antände hans villa

1 av 3 | Foto: Förre inrikesministern Jörgen Andersson vårdas nu för 25-procentiga brännskador.

VILSHÄRAD

Innan förre inrikesministern Jörgen Andersson, 58, skulle slänga ut granen tände han några tomtebloss i den.

Några minuter senare var villan övertänd och Jörgen Andersson så illa brännskadad att han nu vårdas i respirator.

Det var när Jörgen Andersson och hans hustru Anita igår morse skulle kasta ut julgranen ur huset i Vilshärad, en dryg mil från Halmstad, som olyckan var framme.

Snustorr gran

-Granen var snustorr efter ha stått inne i tre veckor. Tomteblossens magnesiumpinnar blir ju glödheta och tänder direkt en torr gran, säger Dan Lewstam, biträdande vakthavande befäl vid Räddningstjänsten i Halmstad.

Jörgen Andersson tog tag i den brinnande grannen för att snabbt försöka få ut den ur huset.

-Granen brann kraftigt när han rusade mot groventrén med den i famnen. Men dörren var låst och han blev tvungen att kasta den brinnande granen ifrån sig, säger Dan Lewstam.

Villan övertänd

Medan makarna Andersson flydde ut ur huset fick lågorna fäste i byggnaden.

- Långt innan vi var framme såg vi röken och lågorna och förstod att villan var övertänd. När vi kom fram brann det kraftigt i hela den stora byggnaden. Huset är totalförstört, men vi lyckades förhindra att branden spred sig till grannhusen, säger räddningsledare Göran Tullgren.

Jörgen Andersson fördes först till länssjukhuset i Halmstad.

Svårt brännskadad

-Han har allvarliga brännskador på överkroppen. Han är svårt bränd på överkroppen och i huvudet. Brännskadorna är av både första, andra och tredje graden. Även ryggen har svåra brännskador, säger doktor Birgitta Hansdotter.

Efter två timmars behandling skickades Jörgen Andersson vidare i ambulans till universitetssjukhuset i Malmö, där han nu får specialistvård på brännskadeavdelningen.

-Läget är allvarligt, men inte livshotande. Han har 25-procentiga skador och vårdas nu i respirator, sade informatör Ingela Davidsson sent i går kväll.

Jörgen Anderssons fru Anita klarade sig utan fysiska skador.

Tänd aldrig tomtebloss i en torr julgran

Pelle Tagesson