Nästan 54 000 hushåll fortfarande strömlösa

NYHETER

Malmö

Nästan 54 000 kunder var på fredagskvällen utan el och drygt 27000 saknade fast telefonförbindelse.

Sydkraft har i särklass flest drabbade kunder.

Sent på eftermiddagen meddelade Svensk Energis nätchef Ander Richert att arbetet med regionnäten börjar bli klart och att fokus nu läggs på de lokala näten. Men för Sydkraft hotar materielbrist det fortsatta arbetet. Moderbolaget Eon tömmer sina lager i Tyskland och under helgen ska mängder av lastbilar med materiel rulla in i Sverige.

Det är ännu osäkert hur långvariga de längsta avbrotten blir.

– För vissa kunder kommer det att ta ett par veckor, säger Karin Jarl Månsson, marknadschef på Sydkraft Nät.

Vattenfall hade vid 21-tiden på fredagskvällen drygt 4500 kunder utan el.

Enligt Karl-Erik Olsson på Vattenfall eldistribution tvingas man bitvis bygga helt nya ledningssträckor och han kan inte lova att arbetet blir klart under helgen.

Flyttbar telestation

Telefonproblemen är störst i Kronobergs län, där 9500 hushåll på kvällen saknade telefonförbindelse. Mobiltäckningen i hela det stormdrabbade området är hyfsad, men i Kronobergs län hoppas man få stöd av en mobil satellitbasstation som flugits dit från Norrland och som kan komma i drift under fredagskvällen.

Under helgen blir det kallare och därför förbereds evakuering av fler utkylda hem. I flera län har redan äldre och handikappade flyttats och nu finns ungefär 1000 soldater i beredskap för att hjälpa till med evakueringen.

Jour för drabbade

LRF:s ordförande Caroline Trapp besökte ett hårt stormdrabbat område utanför Växjö på fredagen och tvekade inte att tala om en naturkatastrof. Hon förutsatte att regeringen står för allt som skogsminister Ulrica Messing utlovade på torsdagen när det gäller möjligheterna att rädda så mycket som möjligt av virket.

LRF lovar också juridisk hjälp i drabbade medlemmars kommande duster med försäkringsbolagen om ersättning. Till det kommer det sociala omhändertagandet av de många personer som mår psykiskt dåligt av att se sin skog förstörd och sin ekonomi hotad.

– Vi ska ha en central växel bemannad i helgen dit man kan ringa och få kontakt med sin regionala organisation. Det känns angeläget att kunna få tag i oss. Ingen orkar ta itu med allt det här ensam, säger Trapp.

Tåg rullar igen

Persontågstrafiken på Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg har nu kommit i gång i reducerad omfattning, meddelade SJ på fredagseftermiddagen. Tills vidare går fyra tåg per dag i vardera riktningen, men trafiken med X2000 ersätts fortfarande med buss.

På Södra stambanan kan man från lördag morgon åka tåg från Stockholm ända ner till Alvesta. Det är bara sträckan mellan Alvesta och Hässleholm som ersätts med buss. Nattågen mellan Malmö och Stockholm beräknas komma i gång först i slutet av nästa vecka.

Man dog under röjningsarbete

En man i 70-årsåldern klämdes på fredagseftermiddagen till döds av en tillbakastående rotvälta i Grönskåra utanför Högsby i Kalmar län.

TT