Han blir ny president

NYHETER

Abbas fick 62 procent av rösterna i palestinska valet

1 av 2 | Foto: ABBAS -THE WINNER TAKES IT ALL Palestinska presidentkandidaten Mahmoud Abbas firar med sina anhängare efter att ha vunnit det palestinska presidentvalet.

RAMALLAH

Mahmoud Abbas seger i det palestinska presidentvalet orsakade glädjescener i Ramallah i natt.

Enligt officiella siffror tog Abbas 62 procent av rösterna.

Tusentals unga Abbasanhängare dansade på Ramallahs centrala Manaratorg, medan segerrusiga anhängare till det vinnande Fatahpartiet, åkte runt på lastbilar, sköt i luften, skrek och viftade med fanor och Abbas och Yassir Arafats porträtt.

PLO-ledaren Mahmud Abbas vann det palestinska presidentvalet med 62 procent av rösterna, enligt de officiella siffror som släpptes på måndagseftermiddagen.

Tvåan var klart distanserad; den oberoende kandidaten Mustafa Barghuti fick enligt samma undersökningar cirka 20 procent av rösterna.

Valdeltagandet var drygt 65 procent av de registrerade väljarna, ganska hyfsat med tanke på att den mäktiga islamiströrelsen Hamas hade manat till bojkott, skrev TT:s utsände.

Svårt uppdrag

Det är betydligt mindre än Abbas hoppats på och skulle behövt för att med auktoritet ta itu med de svåra uppgifter han har framför sig: att avväpna de militanta gerillagrupperna från det egna partiet, få med sig Hamas, som bojkottade valet, på en vapenvila, och inleda fredsförhandlingar med Israel.

Lågt valdeltagande

Valdeltagandet var särskilt lågt i det övervägande palestinska östra Jerusalem - som Israel annekterat och som palestinierna vill ha som huvudstad i en framtida stat.

-Israelerna gör vad de kan för att få ner valdeltagandet i Jerusalem, säger valövervakaren Richard Kuper.

Mats Gezelius, TT