Biobank öppnas för att identifiera offren

NYHETER

Riksdagen väntas rösta igenom lagändring för PKU-registret på lördagen

PKU-registret med blodprov på alla barn födda 1975 och senare ska kunna användas för att identifiera offren från katastrofen i Sydostasien.

Riksdagens socialutskott hade på fredagseftermiddagen tagit fram ett preliminärt förslag till lagändring som gör det möjligt för polisen att vända sig till biobanken på Karolinska universitetssjukhuset. Enligt utskottsordförande Ingrid Burman (v), så stöddes det preliminära förslaget av samtliga partier.

- Registret ska enbart få användas för identifiering av offer vid exceptionella och allvarliga händelser, inte till exempel trafikolyckor, säger hon.

Bordläggning vid 21-tiden

Ett slutligt fastställande av förslaget väntades först senare på kvällen, då det skulle bordläggas i riksdagen vid 21-tiden. Beslut fattas på lördagsförmiddagen, då jullediga riksdagsledamöter snabbinkallats på grund av flodvågskatastrofen.

PKU-registret är en biobank vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm som innehåller blodprover på alla barn som fötts efter 1975. För att registrera provet krävs föräldrarnas samtycke och registret innehåller bland annat uppgifter om födelsedag, födelseklinik och mammans personnummer.

Jämföra DNA-prov

Enligt biobankslagen får proverna i dag bara användas för att spåra sjukdomar hos enstaka barn, vid epidemiologiska undersökningar, klinisk forskning och utveckling.

Enligt lagändringsförslaget så ska polisen kunna vända sig till registret för att kunna jämföra ett DNA-prov från en omkommen som inte gått att identifiera på annat sätt. Det krävs dock att polisen har ett möjligt namn på den avlidne, som man vill ha bekräftat.

Lagen kommer att vara tidsbegränsad till 18 månader. En permanent ny biobankslag kan dock bli aktuell därefter. Den kräver dock ett mer omfattande utredningsarbete.

- När man tar fram en lag så här snabbt, så känns det som om man tummar på nogsamheten, säger Burman.

Peter Wallberg/TT