Abbas kan inte trolla fram fred

NYHETER

I dag väljer palestinierna ny president

Foto: Favorit Mahmoud Abbas ses närmast given som segrare i valet.

En ny era för palestinierna?

Knappast.

Förväntningarna på toppkandidaten Mahmoud Abbas inför dagens palestinska presidentval är överdrivna.

Omvärlden älskar Mahmoud Abbas. För FN, EU och USA är han hoppet om en resonlig förhandlingspartner till Israel.

Palestinierna rycker på axlarna och röstar på Abbas i frånvaron av en folkets man.

De flesta vet knappt vem han är trots att han suttit i Fatahs ledarskap i över 40 år och varit nära lierad med Yassir Arafat.

Ingen förnyare

Abbas är mer moderat än Arafat men han tillhör samtidigt det gamla gardet. Han är ingen förnyare. Ingen som i kraft av en personlig vision kan övertyga palestinierna om icke-våldets väg.

Abbas har inget av sin föregångares personliga karisma.

Men som mäktiga Fatahs huvudkandidat får han ändå med största sannolikhet en klar majoritet av rösterna. Palestinierna röstar på honom för att visa enighet - inte för att de helhjärtat stöder honom.

Skulle Abbas mot alla odds förlora blir det mot läkaren Mustafa Barghouti. Han är ett oskrivet kort men motsätter sig våld och vill förhandla med Israel.

Abbas är Mr Clean men också Mr Tråkig. Inte ens Israel har något ont att säga om honom. Han tar avstånd från terrorism och våld som ett sätt att driva frihetskampen. Han ligger lågt med hatretoriken mot Israel. En kille som Ariel Sharon helt enkelt inte kan vägra förhandla med som han gjorde med Arafat.

Viss hjälp har Abbas av krigströttheten. Efter fyra år av palestinskt uppror vill majoriteten palestinier ha lugn och ro. Militanta organisationer som Hamas förlorar i stöd. Det finns en groende optimism om att Arafats död kan bära fröet till en bättre framtid.

Hoppet lever

Hoppet om en nystart för fredsförhandlingar lever med Abbas. Men det är mer en flämtande låga än en realistisk förutsägelse om snar fred. Inte ens Abbas kan trolla.

Avgörande för fredsprocessen är inte vem som blir president utan hur terrororganisationer som Hamas och islamiska Jihad agerar i fortsättningen. En ny våg av självmordsbombningar skulle sätta stopp för alla fredsplaner oavsett vem som är palestiniernas ledare.

Wolfgang Hansson