Kidnappad bulgar halshuggen i Irak

Foto: En av de två kidnappade bulgariska lastbilschaufförerna avrättades av en militant grupp.
NYHETER

Bryssel/Bagdad

En militant grupp ledd av Abu Musab al-Zarqawi halshögg en av två kidnappade bulgarer och hotade att låta den andre bulgaren gå samma öde till mötes inom 24 timmar, rapporterade tv-kanalen al-Jazira på tisdagskvällen.

Den Qatarbaserade tv-kanalen sade att den mottagit en video av mordet men visade den inte.

Sent på tisdagskvällen bekräftade en talesman för Bulgariens regering, Dimitar Tsonev, att en av de två kidnappade bulgariska chaufförerna halshuggits.

Men Bulgarien visste ännu inte vem av de två som mördats.

De två har tidigare visats på en video i tv-kanalen al-Jazira framför maskerade män från gruppen Tawhid wa Jihad (Enighet och kamp), ledd av den ökände Abu Musab al-Zarqawi.

Gruppen har krävt att Bulgarien drar tillbaka sina 470 soldater från Irak – men inte fått bifall för det.

Regeringen i Sofia uppgav tidigare på tisdagen att de två kidnappade bulgarerna Georgi Lazov, 30, och Ivailo Kepov, 32, fortfarande var i livet.

Vädjan till Nato

Den irakiske utrikesministern Hoshiyar Zebari vädjade på tisdagen till Nato om att påskynda den utlovade utbildningen av Iraks säkerhetsstyrkor.

Utrikesministern bad även om militär utrustning och stöd för landets gränsstyrkor.

På en presskonferens efter Natomötet i Bryssel underströk Zebari att det är brådskande och att man desperat behöver utbildningen.

Försvarsalliansen Nato samtyckte till att utbilda Iraks säkerhetsstyrkor på ett möte i Istanbul förra månaden. Löftet var dock något vagt eftersom Frankrike motsatte sig att Nato skulle driva ett utbildningscentrum inne i Irak, något som USA tryckte på.

Det är oklart om utbildningen ska ske inom ramen för Nato. En delegation från Nato besökte Irak förra veckan för att ta reda på vad regeringen behöver.

Största räden

Irakisk polis gjorde på tisdagen sin största räd sedan landet invaderades av USA-alliansen i fjol. Minst 525 misstänkta mördare, kidnappare, knarklangare och tjuvar greps på en enda dag i Bagdad, sade myndigheterna.

De flesta av de gripna uppgavs vara brottslingar som släppts ur fängelserna av Saddam Hussein.

Tillslaget var starten på en kampanj för att få stopp på den extremt höga brottsligheten som ägt rum i Irak det senaste året.

17 gripna

Kurdiska och amerikanska styrkor har gripit 17 medlemmar av en militant grupp, som av Washington anklagas för att ha förbindelser med al-Qaida, sade en kurdisk tjänsteman på tisdagen. De gripna tillhör den radikala islamistiska gruppen Ansar al-Islam. Tolv av dem greps i oljestaden Kirkuk av amerikanska soldater och lokal polis, medan de övriga fem greps av medlemmar av Kurdistans patriotiska union.

– De står på vår lista över mest efterlysta. De hade kartor och dokument om planerade attentat, sade en lokal representant för det kurdiska partiet.

Förvirring

På tisdagen rådde förvirring om Filippinerna gett efter för kidnapparnas krav i Irak. I måndags kväll sade Filippinernas vice utrikesminister Rafael Seguis till tv-kanalen al-Jazira att landet kommer att ta dra tillbaka sina styrkor i Irak så snart som möjligt. Meddelandet var riktat till de kidnappare som håller den filippinske lastbilschauffören Angelo de la Cruz som gisslan.

Men vice utrikesministern specificerade aldrig något datum för att kalla hem de 51 filippinska soldater som finns i landet. Kidnapparna kräver att de lämnar Irak senast den 20 juli. Enligt tidigare planer skulle dessa tas hem först den 20 augusti när mandatet löper ut.

En talesman för den filippinska armén uppgav att den inte fått någon order om ett tillbakadragande.

TT