"Positivt att leva nära varandra"

NYHETER

Inregnad camping- semester inte bara av ondo

Utnyttja regnet för att komma nära varandra i familjen.

Eller ta död på tristessen med en fest - perfekt för att stifta nya bekantskaper.

Det skriver Sverker Wadstein, familjerådgivare i Norrköping, i chatten med läsarna.

Lemmy säger: Vilken är den mest påfrestande semesterformen för ett äktenskap?

Sverker Wadstein säger: Det det handlar om är att man har skruvat upp förväntingarna alltför högt och tror att alla svårigheter och problem ska finna en lösning under semestern. Ett annat problem kan vara att man vill två olika saker under semestern.

Linda säger: Alla i vår familj går varandra på nerverna när vi måste sitta instängda i sommarstugan och bara stirra ut på regnet. Allt känns bara irriterande - inget är kul. Vad kan vi göra?

Sverker Wadstein säger: Man kan berätta saker för varandra. Föräldrarna kan berätta hur de träffades kanske, hur det var första gången man träffades. Istället för att reta sig på varandra kan man lyssna på varandras berättelser.

steffo säger: Är det egentligen någon större skillnad på en husvagnssemester med fru och två sura tonårsbarn i regn eller en chartertripp med hela familjen till Mallis? Är det inte ett rent helvete hur man än väljer att semestra?

Sverker Wadstein säger: Nej, det tror jag inte. Det är självklart att vädret har betydelse för humöret, men semester är ett tillfälle då man kan få tid för varandra och fördjupa relationerna. Ibland betonar vi eländet för mycket, tror jag.

janne säger: Måste regnandet vara dåligt för förhållandet? Kan det inte vara bra att tvingas stanna inne och bara behöva bry sig om varandra?

Sverker Wadstein säger: Jo, det tror jag. Men det som kan vara svårt kan vara att aktivera de mindre barnen, eller tonårsbarnen. Regnet kan ge tillfälle att man ger varandra tid och uppmärksamhet.

Kajsa säger: Vi går varandra på nerverna. Är man inne - på grund av regnet - tröttnar man på att se varandra, är man ute blir vi irriterade på varandra, också vädrets fel. Har du några tips?

Sverker Wadstein säger: Det handlar återigen om det här med vad man vill och förväntar sig av semestern. Förväntningarna kanske är för högt ställda. Jag tror det är viktigt att se bakom irritationerna, ofta finns det andra mer djupgående konflikter som man kan ta tag i istället för att tjafsa om småsaker. Det är inte en enklare väg, men man tjänar på att våga ta i de mer djupgående konflikterna.

Vivi säger: Hur kan man skaffa sig en partner under en sådan regnig period då alla är sega o deprimerade?

Sverker Wadstein säger: Jag tror inte alla är sega och deprimerade. Bjud hem vänner och bekanta och be dem ta med någon ny till bekantskapskretsen. Så ordnar man ett party under partytältet.

åsa säger: Vi är 5 st i familjen. Men vi har ganska ont om pengar. Vart ska jag åka med familjen så det inte kostar så mkt?

Sverker Wadstein säger: Barn har ofta inte så stora krav som vi vuxna på nivån på semestern. Att tälta en natt i skogen eller att göra en cykelutflykt kan ibland vara mer uppskattat än en dyr charterresa.

Malena I säger: Min man och jag brukar passa på att ta med "filten" ut i skogen; det skapar lite extra spänning i naturen som omväxling till sängkammaren. Har Du några tips på spännande platser, nu när vädret är så dåligt?

Sverker Wadstein säger: Skogen är väl jättebra. Om det regnar för mycket kan man väl stanna kvar i bilen. Det går ju också att ha uppe kapellet på båten. Låt fantasin flöda.

sara säger: Vädret har gjort mig så nedstämd att jag helt tappat sexlusten... Har haft sex 4 ggr sen i maj med min sambo... Detta kan väl inte vara normalt och jag märker hur tokig han håller på att bli.

Sverker Wadstein säger: Jag tror inte att det har med vädret att göra, utan helt andra orsaker. Fundera på vad som hänt i ert förhållande det sista året. Hur såg ert liv ut när sexlivet var tillfredställande? Jag tror att ni behöver prata om er relation, vad du vill med ert liv tillsammans och lyssna på vad han vill. Sex handlar lika mycket om psykisk närhet som om fysisk närhet.

vilda säger: Hej. När jag och min pojkvän ska gå ut tillsammans så slutar det bara med att han blir kanon sur och svartsjuk... Jag är en väldigt social person som tycker om att prata och träffa nya människor. men han vill bara att jag ska sitta med honom. Vad ska jag göra? Jag kan inte sitta still i ett hörn en hel kväll... Har försökt att prata med honom men det funkar inte...

Sverker Wadstein säger: Svartsjuka är ett allvarligt problem. I 95 procent av fallen handlar svartsjuka om dåligt självförtroende. Det är den som är svartsjuk som måste ta tag i det och inse problemet, i de allra flesta fallen.

alex säger: Alla i min family typ hatar mig för min sexuella läggning. Jag träffade min kille Adrian för typ 2 månader sedan och sedan dess har min family sett ner på mig. Va ska jag göra för att de ska gilla mig igen?

Sverker Wadstein säger: Två månader är ganska kort tid. Om relationerna innan var bra så kommer de nog att acceptera din partner med tiden. Om de fortsätter att stöta ut dig, så kan en öppning vara att söka professionell familjerådgivning för att man ska kunna nå och förstå varandra i familjen.

Klas-Inge i Jönköping säger: Jag är av den bestämda uppfattningen att svenskarnas vurm för campingsemestrar är en bidragande orsak till att varannat äktenskap spricker: inte bara på grund av trängseln och spänningarna som blir under så trånga levnadsvillkor - utan även den syndiga miljö som frodas på de spritindränkta campingplatser där semesterfirarna tränger ihop sig. Det vet man ju hur det går till där under de ljumma sommarkvällarna. Vad tror du?

Sverker Wadstein säger: Jag tror inte att det går att sätta någon relation mellan campingsemester och skilsmässofrekvens. Resten av året lever vi ganska splittrade liv i familjen, därför kan det många gånger vara positivt att under någon vecka leva nära varandra.

säger: Jag är ensamstående 4 barns mor, har blivit så deprimerad och orkeslös dom här sista 2 veckorna. Tror du att det kan vara vädret. Har då något råd som kan göra att jag blir gladare och piggare.

Sverker Wadstein säger: Ordna ett knytkalas och säg till vänner och bekanta att komma med andra vänner och bekanta, och ta med alla barn. En annan sak kan vara att försöka få kontakt med andra människor i liknande situation och göra något tillsammans. Kolla på nätet efter aktiviteter.

Stella säger: Min kille mår dåligt psykiskt. Jag har försökt att hjälpa honom, men det är så svårt. För vem ska då vara psykologens psykolog?

Sverker Wadstein säger: Försök att gå och prata med någon utomstående tillsammans. Det finns alltid en gräns för hur mycket "psykolog" man kan vara för varandra i ett förhållande. Om er relation ska stärkas och fördjupas är det viktigt att försöka gå tillsammans, i alla fall i inledningsskedet. Om han totalvägrar att söka hjälp är det bättre att du själv söker hjälp än att fortsätta som du gör nu.

Sverker Wadstein säger: För att få en fortsatt bra semester när vädret är dåligt kan man kanske låta varje familjemedlem få "sin dag", där den personen helt och hållet får välja vad hon eller han tycker att ni ska göra. Resten av familjens uppgift är att så långt som möjligt försöka göra det så bra och positivt som möjligt för den personen. Nästa dag blir det nästa familjemedlems tur. Tack för era frågor och ta vara på varandra.