Här närmar han sig Victoria

NYHETER

Psykstörd man försökte nå fram till henne på Solliden

1 av 3 | Foto: mannen bevakas av säpo En av kronprinsessans livvakter, kvinnan i vit och ljusblå jacka, höll mannen under uppsikt hela tiden.

BORGHOLM

Aftonbladet kan i dag avslöja att en psykstörd man som förföljer kronprinsessan i går trängde sig fram till henne på Solliden.

- Mannen är inte frisk och måste bevakas, säger en Säpopolis.

När kronprinsessan Victoria i går firades av folkmassorna på Öland var bevakningen stenhård. Ett 20-tal livvakter patrullerade bland besökarna som också videofilmades av uniformerad polis. Bara en halvtimme innan Victoria skulle hyllas av kungen och drottningen kom även en psykiskt störd man i 30-årsåldern in på Solliden.

Han rörde sig bland barnfamiljerna och var ute efter att få komma Victoria så nära som möjligt.

Mannen, som är känd av Säpo sedan tidigare, har under flera år försökt närma sig Victoria.

"Han är inte frisk"

- Den här killen är inte frisk och måste bevakas i de här situationerna. Han är psykiskt störd och vi tänker fortsätta att hålla koll på honom, säger en polisman till Aftonbladet.

Säpo agerade direkt när mannen kom till Sollidens entré vid 13.30-tiden.

Två livvakter tog honom genast åt sidan och bad om legitimation. Efter att ha kontaktat sitt befäl beslutade Säpo att mannen ändå fick släppas in på området.

Livvakt höll sig nära

- Han har inte begått något brott än, så vi kan inte porta honom, säger polisen.

Men Säpo tog inga risker.

En av kronprinsessans livvakter bevakade hela tiden mannen intensivt. Hon höll sig bara några meter från honom.

När Victoria kom i närheten trängde han sig fram till repen och försökte nå fram till henne.

Kronprinsessan slussades då snabbt och diskret förbi honom av vakterna. När firandet var över eskorterades mannen ut från Solliden av polisen.

Hoten mot kungafamiljen har ökat den senaste tiden. Nu bevakas även prinsessan Madeleine dygnet runt av Säpos livvakter på Öland.

- Den allvarligaste hotbilden vi har just nu är från mentalt sjuka människor. Det finns ett stort antal personer som utgör ett potentiellt hot, säger Anders Kassman, chef på Säpos personskyddsrotel.

Förföljda av fler

Aftonbladet har tidigare berättat att det finns flera män som förföljer både prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria.

- Det finns ett antal personer som följer kungafamiljen och vi vet vilka de är. Säpo har koll på dem, men det behöver inte betyda att de farliga.

Daniel Nyhlén