Nya förhör i Madrid i kväll

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sex nya misstänkta ställs inför förundersök- ningsdomaren

Under måndagen inledde en spansk domstol förhören med flera av de män som misstänks för terrordådet i Madrid, som dödade 190 personer.
Foto: tommy mardell
Under måndagen inledde en spansk domstol förhören med flera av de män som misstänks för terrordådet i Madrid, som dödade 190 personer.

En spansk domstol inledde sent i eftermiddags förhören med fem av de män som misstänks terrordådet i Madrid.

Klockan 18 lokal tid fördes de inför förundersökningsdomaren vid nationella domstolen i Madrid.

Förhören leds av förundersökningsdomaren Juan del Olmos och väntades pågå långt inpå natten mot tisdag.

Förutom de fem - en syrier och fyra marockaner - kommer ytterligare en person, vars namn och nationalitet hemlighölls av spansk polis, att förhöras under kvällen.

Kan sitta häktade i flera år

Inklusive dessa sex har nu sammanlagt 20 personer gripits i Madrid och Toledo, uppger spansk press.

Tolv av de misstänkta har häktats, bland annat två indier som bägge förnekar att de haft något med terrordådet att göra.

Samtliga gripna anklagas för inblandning i bombattacken som dödade 190 personer och skadade över 1.800.

- De som nu förhörs hålls fängslade och granskas av en förundersökningsdomare. Om misstankarna är starka kan de häktas och hållas häktade i upp till två år, säger Aftonbladets reporter Thomas Gustafsson, Spanienkännare.

- Behöver förundersökningen sedan mer tid kan man begära ytterligare fördröjning upp till fyra år.

Beslut om eventuell häktning av de sex som förhörs i kväll kommer att fattas inom ett par dagar.

Terroristernas hus hittat

Under tiden fortsätter polisen att leta nya bevis. Bland annat söker man vidare i det hus i förstaden Chinchón tre mil utanför Madrid där terroristerna tros ha tillverkat bomberna.

Fingeravtryck från minst 10 personer har hittats i huset, bland dem den huvudmisstänkte marockanen Jamal Zougam, uppger spanska tidningen El Pais. Polisen sägs också ha säkrat fingeravtryck från en annan misstänkt, marockanen Abderrahim Abakh.

Uppgifter i spansk media säger också att polisen hittat både detonatorer och spår av dynamit i huset. Den uppgiften har inte bekräftats av polisen.

I spåren av undersökningen om terrorattacken i Madrid har polis i Tyskland genomfört husrannsakan i en lägenhet i Darmstadt. En 28-årig marockan som nu sitter gripen i Spanien bodde en kort tid i lägenheten förra året.

Caroline Olsson

Publicerad: