Polkagrisfest med ös i Gränna

NYHETER

Och nu har godiset tagit sig ut på internet

1 av 3 | Foto: TUNGAN RÄTT I MUN Det har Conny Gunnarsson, på Wetter"s Polkagriskokeri.

GRÄNNA

I det kladdiga polkagriskriget i Gränna är alla medel tillåtna.

Showiga uppvisningar, flashiga internetsajter och riggade världsmästerskap är bara några av stridsknepen.

- Konkurrensen är stenhård. Men vi var först, hävdar Jan Wetter.

Ingen krutrök, men väl en sötaktig doft av polkagris ligger tät över Gränna. Det lilla samhället i sluttningen vid Vätterns strand har bara drygt 2 000 invånare men hela tolv polkagrisfabriker. Och alla hävdar att det är just de som gör den Äkta Polkagrisen.

"Det är en orm"

Norska familjerna Båsland och Relbo har stannat en dag på vägen från Borås djurpark till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. På Grenna Polkagriskokeri får de göra sina egna polkagrisar.

- Det är en orm! förklarar Eskil Relbo, 3, förtjust sin böjda design.

Thea Båsland, 5, drämmer till med en jättelik järnvikt för att platta till sin polkagrisklubba.

- Kjempefin! säger mamma Trine Båsland uppmuntrande.

Lika bra går det inte för mamma Trine själv, som fastnar med gummihandskarna när hon drar i den sega smeten.

Polkagrisbagaren Lars Hopf, som lugnt och kunnigt övervakar de norska köksäventyren, räddar henne dock med ett vant handgrepp.

I Gränna är godistillverkningen stor underhållning som lockar besökare långväga ifrån.

Alla tillverkare har stora glasfönster som nyfikna kan trycka näsan mot och se varje steg i detalj. Flera erbjuder också besökaren att baka själv om man bokar tid i förväg.

- Det var min far som började att visa tillverkningen för turister 1966. Tidigare var det jättehemligt vad som pågick i verkstaden, säger Jan Wetter på Wetter's Polkagriskokeri, där man gör över tusen polkagrisar per dag under sommaren.

Att få till en äkta polkagrisstång är ett hantverk som kräver mycket övning, det vet alla som någon gång försökt hemma på diskbänken i julpysseltider. Faktorer som luftfuktighet och exakt koktemperatur är avgörande för att lyckas.

Allt är tillåtet

Lite högre upp på gatan återfinns den mycket stolta innehavaren av världsmästartiteln i polkagrisbakning, Daniel Agnhammar på Polkapojkarna. Fast bland konkurrenterna muttras det om att juryn var jävig och att det bara fanns två mottävlande.

- De andra vågade väl inte ställa upp, säger Daniel Agnhammar.

Den tuffa konkurrensen har nu också gjort att polkagrisen tagit klivet ut i cyberspace. Domännamn som www.polkagris.se, www.polkagris.nu och www.polkagrisbutiken.se är redan registrerade och de röd- och vitrandiga läckerbitarna kan numera e-handlas.

Men än så länge har polkagrisen inte gjort något internationellt segertåg, även om många nyfikna utländska turister kör av E 4:an för att se vad som pågår i Gränna.

- Fransmännen och tyskarna vet inte vad polkagrisar är och köper inga heller. Vi har lagt ut lite älgsouvenirer i butiken till dem i stället, säger Jan Wetter.

3 frågor till

Polkagrisens historia

Gör din egen världsmästarpolkagris

Tobias Brandel