Nyheter

Förespråkade varg – fick sten i huvudet

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

ÅNGE/SUNDSVALL. Genom rutan kom en sten – som slog sönder hans ansikte.

Arne Johansson är lokalpolitiker i Ånge, och öppet emot jägare som vill utrota varg.

– Jag vet inte om jag orkar fortsätta, säger han från sjukhusbädden.

När Arne Johansson, 50, var på väg in i sitt sovrum vid 23-tiden i tisdags kväll, för att bädda med nytvättade sängkläder, passerade han balkongens fönsterruta.

– Jag hann bara tänka att det var en explosion. Sedan vaknade jag, och fick reda på att det var en decimeterstor sten, säger han från sängen på Sundsvalls sjukhus, där man "endast" konstaterat mjukdelsskador.

"I morgon är du död"

Larmet kom klockan 01.00, och Arne Johansson hämtades med ambulans från huset i Hallsta i Ånge, efter att ha legat avsvimmad och vaknat upp i blod.

Lägenheten ligger på andra våningen, och en brandtrappa går upp till balkongen. Nyutkommen från skallröntgen, beskriver han smärtan:

– Jag kan inte skratta. Då värker hela huvudet och jag mår illa.

För Miljöpartiet sitter han i Ånge kommunfullmäktige, och är partiets språkrör i Västernorrland. Sedan i somras har han trakasserats och dödshotats vid flera tillfällen. Bland annat har mejl kommit, där någon skrivit att det är Arnes sista dag i livet: "I morgon är du död", och att han ska brännas ihjäl.

– Jag bor i en gammal skola. Och efter det här hotet hittade polisen en bensindunk i jympasalen.

Hans bil har stulits, en annan gång har någon brutit upp tanklocket och stulit bensinen.

Bilsabotage timmar innan stenen

I onsdags, efter att ha varit och handlat, hade någon dragit ur bultarna från bakhjulet.

– Jag hann åka 20-30 meter innan jag stannade, alldeles innan en tungt trafikerad väg. Det hade kunnat gå riktigt åt pipsvängen.

Senare upptäckte han att någon ristat in ett kors i lacken.

Samma kväll kom stenen.

– Jag har en 14-årig dotter som bor hemma. Som tur var var hon inte hemma just då. Det kunde lika gärna ha varit hon. Det här går inte längre, säger Arne Johansson.

Tidigare i år har Arne träffat en samling jägare i Ånge. Där debatterades varg.

– Det var först då jag förstod hur fanatiska de var. De ville inte bara utrota den svenska stammen, utan den ryska. Inte en varg skulle finnas kvar på jorden. Där går min gräns. Jag sa som jag tyckte, säger han.

Frågor om vargen kan vara koppling

– Jag är inte någon arketypisk miljöpartist. Jag är för jakt av älg och vilt i skogen, och till och med varg om det finns för mycket. Men att utrota en hel art – vilka är vi människor att döma vilka arter som ska finnas och inte?

Polisen har enligt Johansson uppgett för honom, i samband med hoten i somras, att hans förespråkande av vargen kan ha ett samband med trakasserierna.

Officiellt vill polisen dock inte spekulera. Annika Olinder, informatör vid polismyndigheten i Västernorrland, uppger att undersökning av brottsplatsen inte gett några spår.

– Gärningsmannen är okänd och det finns inga vittnen. Vi har väldigt lite att gå på, säger Annika Olinder.

Hon kan inte säga något om misstänkta kopplingar till Johanssons uttalanden för varg.

– Vi kommer att göra en hot- och riskanalys och skicka ärendet till Säpo.

Själv funderar han.

– Man undrar ju om det är det här med vargen. Men jag har ingen aning om vilka det här är. Det i sig är obehagligt.

Överväger lämna politiken

Han beskriver hur han knappt vågar gå utanför dörren.

– Nu har det gått för långt. Nu skiter jag i det här, lämnar politiken och flyttar. Samtidigt tänker jag att i så fall fegar jag ur, säger han och visar sin färska vargtatuering på armen:

– Den här vargen kan de ju försöka ta.

Ann Dahlerus, generaldirektör för Svenska Rovdjursföreningen som är emot licensjakt på varg, berättar att det är relativt vanligt att medlemmarna utsätts för hot.

– Särskilt i vargbygder kan det vara socialt svårt att gå ut offentligt med positiva åsikter om varg. I Dalarna försökte vi få medlemmar att ställa upp för varg i intervju med SVT, men ingen av de 15 vi ringde vågade. En man sa att han var för rädd om sitt företag, säger hon.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, kom 2007 med en rapport som handlar om illegal jakt, men som också tar upp hot och trakasserier. Bland annat redovisas att det även inom jaktlag kan vara tabu att yttra sig mot vargjakt.

Vill ha varg – "på djurparken"

I Ånge beskriver de flesta män Aftonbladet träffar att ”nästan alla jagar”. Fredrik Persson är jaktledare. Han förklarar att det är ”känsliga frågor” och att det är komplicerat att tycka saker i vargfrågan på landsbygden.

– Vad man än tycker är någon emot en. Jag vill inte lägga mig i det här.

Marcus Kalén, 41, bor med fru och barn i en röd villa i en by utanför samhället. Han jagar så fort han är ledig, och har varit med att jaga varg, senast då en 6-årig alfahanne sköts i januari . Skulle han bestämma skulle inga vargar finnas.

– Bara på djurparken, säger han.

– Det är svårt för folk från staden att förstå. Jakt och fiske är det enda intresse vi har här ute. Finns varg så försvinner det. Då vågar man inte släppa ut hunden.

Däremot har Marcus Kalén svårt att tro att vargjakt skulle ha något att göra med trakasserierna och misshandeln av Arne Johansson.

– Det tror jag inte. Vargproblemen är inte så stora just här. Och jag kände själv inte till att han var emot vargjakt, så det är inte något som är allmänt känt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: