Explosion vid fransk kärnanläggning

Reporter: Linda Hjertén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

En person har omkommit

Kärnkraftsverket i Marcoule, i södra Frankrike, i mars i år. Inga kärnreaktorer står i dag längre aktiva på anläggninen, där man nu tillverkar mox-bränsle.
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA
Kärnkraftsverket i Marcoule, i södra Frankrike, i mars i år. Inga kärnreaktorer står i dag längre aktiva på anläggninen, där man nu tillverkar mox-bränsle.

En explosion inträffade i dag vid kärnkraftsanläggningen i Marcoule i södra Frankrike.

En person har omkommit och fyra har skadats i olyckan.

Men explosionen ska inte ha orsakat något radioaktivt utsläpp.

Explosionen inträffade klockan 11.45 i dag i anläggningen Centraco – Centre nucléaire de traitement et de conditionnement – där mox-bränsle, en upparbetat kärnbränsle av uran och plutonium, tillverkas.

Den startade i en ugn som följd av en brand.

Inget utsläpp

En person omkom och fyra skadades, varav en väldigt allvarligt, i olyckan.

The Nuclear Safety Authority, byrån för kärnkraftssäkerhet, säger att explosionen inte orsakat något radioaktivt utsläpp och ingen förhöjd radioaktivitet ska ha uppmätts i omgivningarna.

Personalen ska ha agerat helt enligt säkerhetsprocedurerna när larmet gick och byggnaden där explosionen inträffade är intakt.

Frankrikes miljöminister Nathalie Kosciuscko-Morizet är på väg till Marcoule för att på plats bekanta sig med situationen, rapporterar Midi Libre. En talesman för elbolaget EDF betecknar enligt tidningen olyckan som en industriolycka, snarare än en atomolycka.

Kräver allvar

Miljöpartiet EELV – Europe Ecologie-Les Verts – kräver samtidigt att myndigheterna tar händelsen på allvar.

"EELV kräver att energiminister Eric Besson och miljöminister Nathalie Kosciusko-Morizet fortlöpande informerar invånarna i området, liksom hela Frankrike, om situationen i Marcoule. Efter händelsen i Fulkushima . . . har det annonserats största möjliga transparens och nu är det upp till myndigheterna och de ansvariga i Marcoule att bevisa det omedelbart", skrev partiledaren Cécile Duflot i ett uttalande enligt Midi Libre.

Upparbetat kärnbränsle

Marcoule-verket är en enorm anläggning med flera tusen anställda där den franska kärnkraftsmyndigheten CEA bedrivit verksamhet sedan 1956.

Kärnkraftsreaktorerna i anläggningen är i dag inte längre i bruk. Däremot tillverkas där mox-bränsle, en upparbetat kärnbränsle av uran och plutonium.

Enligt Centraco används brännugnen där explosionen i dag inträffade för att ta hand om radioaktiva föremål från bland annat kärnanläggningar, laboratorier och sjukhus – exempelvis handskar, kläder, lösningsmedel och olika former av filter – som är svagt eller mycket svagt radioaktiva. Genom förbränningen minskas volymen på det som senare ska slutlagras, rapporterar tidningen Libérations kärnkraftsexpert på sin blogg.

Ugnen har en kapacitet på tolv ton per dag.

Publicerad: