Seriöst – han är skojig

Av: Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

Carl Bildt får högsta betyg när den lustigaste pricken i regeringen koras

”BILDT ÄR TVÄRSÄKER" När Comedy Centrals ”Humorrapporten” utser Sveriges roligaste minister är Carl Bildt det självklara valet. På delad andra plats hamnar Anders Borg och Göran Hägglund. Maud Olofsson är hopplös jumbo.
Foto: Foto: URBAN ANDERSSON, JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX, ULF HÖJER och JERKER IVARSSON
”BILDT ÄR TVÄRSÄKER" När Comedy Centrals ”Humorrapporten” utser Sveriges roligaste minister är Carl Bildt det självklara valet. På delad andra plats hamnar Anders Borg och Göran Hägglund. Maud Olofsson är hopplös jumbo.

Mannen i råttkavajen är roligast i regeringen.

Carl Bildt krossar när Sveriges skojigaste minister ska koras.

– Det är när han blir riktigt gravallvarlig han är som roligast, säger Erik Blix.

"PUBLIC SERVICE" "För oss som gör politisk satir är Carl Bildt fantastiskt rolig", säger Erik Blix, programledare för satirprogrammet ”Public Service” i Sveriges Radio.

Det verkar som att Carl Bildts lite svala överklasshumor går hem i stugorna.

I årets upplaga av ”Humorrapporten” som görs av tv-kanalen Comedy Central får han nämligen högst betyg av de som röstat.

– För oss som gör politisk satir är han fantastiskt rolig, säger Erik Blix, programledare för satirprogrammet ”Public Service” i Sveriges Radio.

– Han är tvärsäker, frågar inte andra om råd och har ett yvigt språk, dessutom en skojig dialekt och så ser han lite skojig ut också.

”Absolut slagfärdig”

Även när Bildt avser att vara lustig får han ofta till det, enligt Erik Blix.

– Han är absolut slagfärdig, ingen kan ta i från honom ”den rödgröna röran”. Det är få politiker förunnat att spika fast ett begrepp som sitter två decennier senare.

På delad andraplats kommer Göran Hägglund (KD), som brukar rankas som regeringens skojare, och kanske något förvånande den samlade räknenissen Anders Borg (M).

– Uppriktigt sagt vet jag inte om jag tycker att Borg brukar klämma ur sig på mycket skojigheter, men han är väl jordnära på ett sätt som många uppskattar.

Maud är ett ”lost case”

Hägglund är dock en favorit.

– Han har en genuin komisk tajming och har en befriande distans till sig själv, Håkan Juholt har också samma förmåga, säger Erik Blix.

– En gång frågade jag Hägglund om han håller på att sälja KD till djävulen, och då svarade han blixtsnabbt: ”Hur mycket betalar du?”.

Den absoluta jumboplatsen i undersökningen kniper näringsminister Maud Olofsson.

Hon bör inte söka jobb på Norra brunn nu när hon ska sluta som ordförande för Centerpartiet. Hon är ett ”lost case”, enligt Blix.

– Det är inget man kan göra något åt, men hon är ju glad i alla fall. Det bästa rådet man får ge till den som får dåliga betyg i den här undersökningen är att inte överanstränga sig. Då kan det bli riktigt dåligt.

Roliga saker Bildt har gjort

Bildt sjunger falskt

På 90-talet spelade Carl Bildt in klassikern ”Fyra bugg och en coca-cola” i Bert Karlssons studio. Det lät illa. Det hindrade honom inte att bjuda på sig själv tillsammans med Charlotte Perrelli under Moderaternas arbetsstämma 2009.

Se klippet: youtube.com

Bildt slinter med tungan

Carl Bildt pressas om sina styrelseuppdrag när han tillträder som utrikesminister. Han svarar självsäkert, nästan lite arrogant och så plötsligt slinter

FREUDIANSK FELSÄGNING? Carl Bildt pressas om sina styrelseuppdrag när han tillträder som utrikesminister. Han svarar självsäkert, nästan lite arrogant och så plötsligt slinter tungan i en lustig (freudiansk?) felsägning.

tungan i en lustig (freudiansk?) felsägning:

”Som jag anljög ... angav här... mm”

Se klippet: youtube.com

Bildt har på sig en skön kavaj med råttor på

2008 skulle Carl Bildt dela ut ett pris på Grammisgalan. Ingen kommer ihåg vem som fick det men många minns hans kavaj med gröna råttor på. Roligt, tyckte många.

Publicerad: