Nyheter

Gripandet – en slump

Av: 

Mira Micic

Josefin Sköld

NYHETER

Poliser hävdar att de sprang in i Mladic: Högst osannolikt

GREPS I TRÄDGÅRDEN Enligt poliskällor greps Ratko Mladic, 69, under en rutinkontroll i en liten by. Enligt AP ska han ha viskat:”Jag är Ratko Mladic” till poliserna.

Foto: Foto: AP

Ratko Mladic, 69, tittar på tv och äter jordgubbar i häktet.

Samtidigt uppger serbisk polis att gripandet skedde av en slump.

– Det är mycket osannolikt, säger överste Bo Pellnäs.

Ratko Mladic under kriget.

Foto: Foto: AP

Den före detta överbefälhavaren hade levt ett anonymt liv hos sina släktingar i byn Lazarevo i knappt ett år. Men när de 20 maskerade poliserna hittade honom i kusinens trädgård gav han omedelbart upp och gav sig till känna. Enligt nyhetsbyrån AP viskade han genast ”Jag är Ratko Mladic”.

”De visste var han var”

Tre anonyma poliskällor till nyhetsbyrån AP berättar att gripandet skedde under en rutinkontroll i byn, men påståendet har ifrågasatts från flera håll.

– Det är högst osannolikt att specialförbandet som letat efter Mladic i många år plötsligt bara springer på honom i en liten anonym by klockan halv sex på morgonen. Jag är övertygad om att folk inom säkerhetstjänsten haft järnkoll på var han har befunnit sig. Han har haft ett pris på sitt huvud. Nu har någon betalat det, säger Bo Pellnäs, som arbetat för FN på Balkan under många år.

På fredagen beslutade domstolen i Belgrad att överlämna Mladic till krigsförbrytartribunalen i Haag, eventuellt redan på måndag – men under vilda protester från Mladics familj och advokat, som hotar att överklaga beslutet.

– Han har en rad kroniska sjukdomar, men han är kapabel att genomföra rättegången, säger rättens taleskvinna Maja Kovacevic till AP.

Ratko Maldic, som är misstänkt för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott sitter nu häktad i väntan på förflyttning. Under fredagen fick han besök av sin hustru Bosiljka, som han inte sett på tio år.

Läser Tolstoy

Under tiden har han begärt att få läsa böcker av Nikolaj Gogol och Leo Tolstoy, se på tv och äta jordgubbar. Mladic har också frågat efter sin pension. Enligt tidningen B92 har han rätt till ålderspension på motsvarande 400 000 kronor, sedan 2005.

Säkerheten i cellen är hög för att förhindra att Mladic tar sitt liv. På det svarar han själv:

”Varför är ni rädda för att jag ska ta mitt liv? Mladic ska inte attackera Mladic.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter