Nyheter

De ljuger om mötet

Av: 

Anders Johansson

Kristina Edblom

Staffan Lindberg

Martin Ekelund

Josefin Berglund

NYHETER

Aftonbladet avslöjar: Kungens vänner förhandlade med maffian

Kungavännerna ”Aje” och ”Noppe” förnekar att de förhandlade om gangstern Mille Markovics tystnad.

Aftonbladet kan avslöja att de deltog vid minst ett möte med mellanhanden Daniel Webb.

Enligt flera källuppgifter var de på plats på klubben ”Noppes” när Markovics bilder presenterades.

De brukar kallas ”den innersta kretsen”. Anders ”Aje” Philipson, Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt och Anders Lettström hör till kungens allra bästa och äldsta vänner – de lärde känna varandra redan som barn.

– Kungen har litat på dem. De har varit viktiga för att han ska slappna av och må bra, säger hovexperten och journalisten Roger Lundgren.

Till nu.

Tog skulden

Sedan i höstas har kontakten mellan vännerna varit allt mer sporadisk, och drottning Silvia har sedan länge slutat att umgås med festvännerna.

Anders Lettström är hittills den ende som öppet fått bära skulden för förhandlingarna med Milan Sevo och livvakten Daniel Webb.

Aje Philipson har förnekat att han på något sätt skulle vara inblandad i härvan. Till Sveriges Radio sa han tidigare:

– Jag har aldrig träffat de där herrarna, eller talat med dem. Det finns ingen chans att jag är inblandad i något. Om mitt namn nämnts någon gång, av Anders Lettström, är det hans sak, det får han stå för.

Philipson fortsätter:

– Jag visste inte om det här mötet förrän långt efteråt, jag har ingen aning om det här och vill absolut inte bli inblandad i det heller.

”Där satt hela gänget”

Men Aftonbladet kan nu avslöja att även Aje Philipson och Noppe Lewenhaupt var med vid minst ett av mötena. Flera källupgifter som Aftonbladet har tagit del av visar att de var på plats på klubben ”Noppes” där finansiärerna hade samlats för att få ta del av Mille Markovics material.

Händelserna beskrivs i journalisten Nuri Kinos bok ”Den svenske Gudfadern” i en intervju med utpekade gangsterkungens livvakt – Daniel Webb:

”Där satt hela gänget, åtta män, däribland en högt uppsatt tjänsteman från den brittiska säkerhetsstyrkan SAS, Special air service. Daniel åt middag med dem och berättade om bevismaterialet. Anledningen till att de var så många denna kväll var att styrelseordföranden ville att Daniel skulle träffa medfinansiärerna för köpeskillingen av Markovics material.”

Daniel Webb uppgav i går att han känt sig smickrad över att få frågan att bistå kungen:

– Självklart. När man får höra att kungen, eller åtminstone hans bästa vänner, vill ha ens hjälp, då känner man en viss heder.

Kan lämna uppdrag

Nu riskerar Anders Lettström att förlora uppdraget som styrelseordförande för Oscarsteatern och sin post som styrelseledamot i nöjesbolaget 2 Entertain, som driver teatern.

Under gårdagen sökte Robert Mesterton, 2 Entertains ordförande, Anders Lettström upprepade gånger.

– Det är inte klokt. Jag måste höra vad han har att säga, vi ska inte smittas av det här, säger Mesterton.

Innebär det här att Anders Lettström måste lämna sina uppdrag?

– Det är mycket möjligt. Jag har ingen lust att ha en maffialedare på våra kontor, säger Robert Mesterton.

Inte samma glans

Sedan boken ”Den motvillige monarken” släpptes i höstas har tidigare vänner och bekanta till kungen, vänner ur den svenska societeten, dragit öronen åt sig.

– Det gäller både kungen och hans närmaste; Lettström, Aje och Noppe. Det är inte alls lika mycket inbjudningar till jakt längre till exempel, säger en källa med insyn.

Källan uppger att det inte är samma glans över kompisgänget som det varit tidigare.

– Det talas en del om deras levnadssätt. De är inte som andra som arbetar och tjänar pengar, som till exempel Melker Schörling och Stefan Persson. Det här gänget anses mest bara förbruka pengar. Aftonbladet sökte i går Aje Philipson, Noppe

Lewenhaupt och Anders Lettström, men ingen av dem ville svara på frågor.

– Jag har ingenting att tillföra. Hej då, säger Aje Philipson.

Hovet tar avstånd

Hovet tog i går kraftigt avstånd från Anders Lettströms agerande. Enligt presschefen Bertil Ternert har Lettström agerat på eget initiativ – utan kungens kännedom.

– Hela historien har startat med Lettström som ledare. Utan kunskap och vetskap hos hovet, säger Ternert.

Till Dagens Nyheter säger Ternert att hovet vill veta vad bilderna visar.

– För allmänintresset vore det bra om Tv4 visar upp vad det är det gäller. Det är omöjligt för oss att ha kommentarer till något vi inte får se.

– Ja, i vilket sammanhang och att bilderna inte är manipulerade, säger han till DN.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter