Marcus Birro: Så skulle jag leda kd

avMira Micic

Publicerad:

Högst upp på agendan: Spola bögskräck

Marcus Birro utmanade Göran Hägglund, men TV4 satte stopp för hans ambitioner.

Nu berättar Birro för Aftonbladet hur han skulle göra om och leda Kristdemokraterna.
Vad skulle du förändra först om du var partiledare?

- Jag skulle ändra helt och hållet synen på sjukskrivningar, sedan skulle jag få Kristdemokraterna att lämna Alliansen. Tillkalla ett gäng bra människor och sätta ihop ett manifest, få fram ett modernt konservativt program med progressiv syn på homosexuella.

Och sedan?

– Den här homoskräcken de har. De borde återgå till den kristna kärleksbudskapet och att kärleken går först, oavsett om det är män som gillar män.

Vad tycker du om homosexualitet?

– Jag tycker att det är ett parti som vilar på kristna värderingar- och enligt kristna värderingar är kärleken större än allt. Jag har svårt att se argumenten mot att homosexuella skaffar barn.

Vad gillar du mest i kd:s politik?

 – De har en tydlig familjepolitik och att de har gjort den till en viktig fråga. I andra länder är det inte så. Och att de tidigare varit modiga med känsliga ämnen, som till exempel abort. De har vågat ta upp dem.

Var står du i abortfrågan?

– Det är en komplicerad fråga och ett känsligt ämne. jag tror på en diskussion om det rimliga att vi har så otrolig höga aborttal. Det är en komplicerad fråga och det ska vara en komplicerad fråga. Att ett barn är ett barn är ganska tydligt. Men jag är inte abortmotståndare. Däremot tycker jag inte att man ska blunda för vad man gör när man gör en abort. För mig är ett barn ett barn när det blir till.

Hur kristen är du och hur märks det i din vardag?

- Jag ber, någon gång på morgonen och någon gång på dagen… och någon gång på kvällen. Läser Bibeln med jämna mellanrum och går i kyrkan.

Har KD stått för mycket tillbaka i regeringsförhandlingar om budgeten?

– Jag tycker att det är lite så. De har anpassat sig för att bli en del makten. Makten har berusat Kristdemokraterna för mycket.

Skulle KD behöva byta namn?

Det är ett bra namn, men möjligen för att inte avskräcka människor som delar kd:s värderingar men har stora problem med att kalla sig kristna, kanske för att de inte tror på en gud, eller något . Andligetsdemokraterna  tycker jag är ett bra namn.

Vem är roligast, Hägglund, du eller Odell?

– Hägglund. Som privatperson är han jätterolig, skitskoj. Men däremot är han som politiker är han inte lika kul. Men jag får aldrig chansen att visa att jag kan vara rolig. Folk tror att jag är en så'n som alltid är skitförbannad, går klädd i slängkappa hela dagarna och bara fräser år folk, en som pratar om mig själv i tredje person och gör mig märkvärdig. Jag förstår inte vad det har kommit ifrån.

Vem skulle vara den perfekta partiledaren för KD, nu när du gett upp?

– Mark Levengood, möjligen. Han har ett genuint intresse för människor, för andligthet och verkar vara en trevlig person. Jag längtar lite efter att se honom arg, i någon debatt, åtminstone någon gång. Lars Adaktusson, han är modig och duktig journalist. Han vågar ta ställning.

Publicerad: