Morden på Utøya

”Han är störd”

Av: 

Mattias Sandberg

NYHETER

Ulf Åsgård: Har aldrig råkat på en sådan individ

PSYKOPAT  Enligt experterna har Anders Behring Breivik tydliga psykopatiska drag. ”På en skala från 1 till 100 ligger han kanske på 4. Jag tror aldrig att jag stött på en sådan individ under hela mitt yrkesliv”, säger Ulf Åsgård, psykiater.
PSYKOPAT Enligt experterna har Anders Behring Breivik tydliga psykopatiska drag. ”På en skala från 1 till 100 ligger han kanske på 4. Jag tror aldrig att jag stött på en sådan individ under hela mitt yrkesliv”, säger Ulf Åsgård, psykiater.

I förhör säger Anders Behring Breivik att han är soldat i ett krig.

Nu tror flera experter att han lider av en grov personlighetsstörning – och att det var en förutsättning för terrordådet.

Aftonbladet har låtit Ulf Åsgård, psykiater och specialist på gärningsmannaprofiler, kartlägga Breiviks personlighet.

Psykiatern Ulf Åsgård har kartlagt Anders Behring Breiviks personlighet.

Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad gör själv bedömningen att hans klient har en skev verklighetsuppfattning. Han har träffat Breivik vid tre tillfällen och beskriver honom som annorlunda.

– Han är inte som någon av oss. Han är i en bubbla, sa Lippestad under en presskonferens i går.

En grandios självbild

Enligt advokaten tror Breivik att hans terrordåd är början på ett krig som ska vara i 60 år – där han själv är en soldat.

Nu gör flera experter bedömningen att Breivik lider av en personlighetsstörning.

– Mycket tyder på att han är grovt personlighetsstörd. Han kan ha både narcissistiska och psykopatiska drag. Men även en borderlinestörning och tvångsmässiga drag, säger Ulf Åsgård.

Som exempel på narcissismen tar han upp att Breivik har en grandios självbild, och bland annat kallar sig för Kristus i sitt manifest.

Aje Carlblom, doktor i socialantropologi, är inne på samma linje.

– Man kan kalla Breivik för en klinisk narcissist. Till exempel verkar han besatt av sin egen kropp och solar sig, äter anabola och ska till och med ha plastikopererat sig. På bilderna från rätten ser man också hur han njuter av världens blickar på sig. Han bygger helt sin egen person på omvärldens uppmärksamhet.

”En förutsättning”

Enligt Ulf Åsgård har Breivik sannolikt en relativt hög intelligens.

– För att lyckas genomföra det här terrordådet måste man ligga över medel. Dessutom bedömer jag att han skriver på god eller avancerad engelska. Jag tror att hans personlighetsstörning var en förutsättning för att han skulle kunna genomföra terrordådet.

Han säger även att Breivik har tydliga psykopatiska drag – och helt verkar sakna empati.

– På en skala från 1 till 100 ligger han kanske på 4. Breivik har avrättat över 60 ungdomar på ett oerhört kallblodigt sätt. Jag tror aldrig att jag stött på en sådan individ under hela mitt yrkesliv.

Anders Behring Breivik kommer nu att genomgå undersökningar för att utreda hans psykiska tillstånd.

Så ska han undersökas:

1 Tingsrätten ska de närmsta dagarna utse två rättspsykiatriker som ska undersöka Anders Behring Breiviks psykiska hälsa.

2 De två rättspsykiatrikerna ska göra en så kallad rättslig observation, där syftet är att klargöra vilket mentalt tillstånd Anders Behring Breivik är i, och vilket han var i den 22 juli.

3 Han kan anses som otillräknelig om han lider av någon form av psykisk störning eller handlade under en psykos. Han kan också få ett lägre straff om han anses ha handlat under en stark störning av medvetandet.

4 Undersökningen av Anders Behring Breivik kan ta mellan 5 och 20 timmar. De sakkunniga kommer att göra utredningar var för sig, men även gemensamma. Den anklagade kan neka till undersökningar, men misstänker experterna en psykos kan de tvinga honom till en fullständig undersökning för att fastställa hans sinnestillstånd.

5 Hela arbetet kan ta två till tre månader, då ska de sakkunniga vara redo att lämna över sin rapport till domstolen.

6 Om Anders Behring Breivik betraktas som otillräknelig kan han dömas till psykiatrisk tvångsvård, vilket innebär att han blir inlagd på psykiatriskt sjukhus för behandling. Han kan då släppas när han anses frisk, men också överföras till fängelse om det finns risk för nya brott.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik