Nyheter

Partikel sprang om ljuset flera gånger om

Av: 

Josefin Westin

Cern-laboratoriet i Schweiz.
Cern-laboratoriet i Schweiz.

NYHETER

Flytta på dig Einstein!

Forskare vid världens största fysiklaboratorium kan ha hittat en partikel snabbare än ljuset.

– Känslan många har är att det här inte kan vara rätt, det kan inte vara på riktigt, säger James Gillies, talesperson för laboratoriet Cern i Schweiz.

Albert Einstein.

Forskare vid Cern-laboratoriet i Schweiz sa på torsdagen att de klockat en subatomär partikel som färdas i en rörelse på 300.006 kilometer i sekunden, enligt AP. Det är snabbare än ljusets hastighet.

Närmare bestämt 60 nanosekunder snabbare.

Resultat upprepades

Om mätningarna är korrekta skulle konsekvenserna bli stora. Enligt Einsteins över 100 år gamla relativitetsteori från år 1905 ska ingenting kunna färdas snabbare än ljuset.

– Vi har stort förtroende för våra resultat. Vi har kontrollerat och dubbelkontrollerat allt som skulle kunna förvränga mätningarna men vi hittade ingenting, säger Antonio Ereditato, talesman för forskargruppen, säger till Reuters.

Andra får dubbelkolla

Faktum är att forskarna själva är försiktiga och bjuder in kollegor för att dubbelkolla alla siffror. Helst från någon annan del av världen.

Forskarna räknar med en felmarginal på 10 nanosekunder, men vill gärna kontrolltesta resultaten ytterligare av utomstående.

– Känslan många har är att det här inte kan vara rätt, det kan inte vara på riktigt, säger James Gillies.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: