Nyheter

Ledare ska kunna få visa brottsregister

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Föreningar ska kunna begära att idrottsledare visar upp delar ur sina brottsregister.

Så vill Riksidrottsförbundet stoppa pedofiler från idrotten.

Frågan har legat hos regeringen i 1,5 år – men än har inget svar kommit.

Karin Mattsson Weijber, riksidrottsförbundet.
Karin Mattsson Weijber, riksidrottsförbundet.

Den som söker jobb på en förskola måste visa upp delar av sitt belastningsregister. Där syns om man är dömd för sexualbrott eller vissa våldsbrott.

Tyst från regeringen

Likadant vill Riksförbundet att det ska bli inom idrotten.

– De föreningar som vill ska kunna begära ett sådant utdrag av den som vill bli idrottsledare, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande för RF.

För 1,5 år sedan hörde Riksidrottsförbundet av sig till regeringen för att fråga hur det går. Då hänvisade man till en utredning. Sedan dess har RF inte hört något mer.

– Nu ska vi göra nya påtryckningar, säger Karin Mattsson Weijber.

Ny vägledning för ledare

Riksidrottsförbundet hade redan innan nyheten om övergreppen som Patrik Sjöbergs tränare Viljo Nousiainen begick mot honom som pojke arbetat fram en ny, skärpt policy kring sexuella övergrepp.

– Det ska vara en vägledning för hur människor inom idrotten kan jobba förebyggande mot sexuella övergrepp och vad man gör om man misstänker något, säger Karin Mattsson Weijber.

Idrottsledare ska kunna få konkreta tips på hur man jobbar med värderingar, hur man skapar en miljö där ungdomar vågar berätta och hur man går tillväga när en misstanke finns. Vad som är ett övergrepp att man ska polisanmäla brott.

– Vi trycker mycket på att man måste lyssna på barnen. De ska inte behöva sluta eller byta förening, säger Karin Mattsson Weijber.

Ovanligt med övergrepp

Det är enligt henne väldigt ovanligt att idrottsledare begår sexuella övergrepp. Något fall om året leder till fällande dom men det finns förstås också fall som inte når till Riksidrottsförbundet. Karin Mattsson Weijber uppmanar alla idrottsledare som känner behov av stöd att ringa till Riksidrottsförbundet.

– Det är en oerhört svår fråga att hamna i och inte något man handskas med till vardags, för de allra flesta ledarna är fullständigt fantastiska.

Tidigare övergrepp av idrottsledare

22-årig man, Södertälje

22-åringen, som var ledare i en lagidrott i Södertälje, dömdes i juli 2010 för övergrepp mot 16 pojkar. Han avslöjades när föräldrar upptäckte sexuellt innehåll på deras barns datorer som ledaren skickat. 22-åringen dömdes till tre år och sex månaders fängelse för att bland annat ha tvingat en 12-årig pojke att onanera framför honom.

42-årig man, Västerås

En 42-årig fotbollstränare i Västerås dömdes i november 2008 för övergrepp på ett tiotal pojkar mellan 12 och 14 år. Han dömdes fick fyra års fängelse av hovrätten för bland annat våldtäkt mot en pojke.

32-årig man, Stockholm

En 32-årig ridlärare dömdes i juli 2008 för våldtäkt mot barn till tre år och sex månaders fängelse. Han hade förgripit sig på tre minderåriga flickor på den anrika ridskolan. Själv erkände han sex med en flicka, men hävdade att det var frivilligt.

50-årig man, Malmö

Mannen var idrottsledare i Malmö, och dömdes i mars 2008 till fem års fängelse för sexuella övergrepp mot flickor mellan 13 och 15 år.

Man 40-årsåldern, Mölndal 

Mannen i 40-årsåldern fick sin slutliga dom i Högsta domstolen i mars 2007. Han dömdes för bland annat våldtäkt och sexuellt utnyttjande av två 14-åriga flickor som han var ledare för i ett idrottslag i Mölndal.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: