Nyheter

Elizabeth Taylor har avlidit

Av: 

Carina Bergfeldt

Linda Hjertén

NYHETER

Skådespelerskan död vid 79 års ålder

Den Oscarsbelönade skådespelerskan Elizabeth Taylor har avlidit.

Taylor, som var känd för sin talang, sina män, sitt välgörenhetsarbete och sitt dramatiska privatliv blev 79 år gammal.

– Min mamma var en extraordinär kvinna som levde livet till fullo – med stor passion, humor och kärlek, säger sonen Michael Wilding.

Den världskända skådespelerskan Elizabeth Taylor dog i går vid 79 års ålder.

Enligt hennes publicist Sally Morrison avled Taylor på Cedars-Sinaisjukhuset i Los Angeles, där hon vårdats de senaste sex veckorna. Hon var omgiven av sina barn Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd, och Maria Burton.

"Levde livet till fullo"

Elizabeth Taylor somnade enligt publicisten in fridfullt och dödsorsaken ska vara hjärtstillestånd på grund av de långvariga hjärtproblem som hon kämpade med.

– Hon hade nyligen drabbats av ett antal komplikationer men hennes tillstånd hade stabiliserats så förhoppningen var att hon snart skulle kunna återvända hem. Sorgligt nog blev det inte så, säger Sally Morrison.

Elizabeth Taylors ena son, Michael Wilding, 58, säger i ett pressuttalande:

– Min mamma var en extraordinär kvinna som levde livet till fullo, med stor passion, humor och kärlek.

– Även om hennes död är en stor sorg och förlust för oss som älskade henne så kommer vi alltid att vara inspirerade av hennes insatser i världen. Vi vet att världen är en bättre plats på grund av att mamma levt i den. Hennes arv kommer aldrig att blekna, hennes ande kommer alltid att vara med oss och hennes kärlek kommer alltid att finnas i våra hjärtan.

10 barnbarn

Vid sidan om de fyra barnen lämnar Elizabeth Taylor även efter sig 10 barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Taylor har länge kämpat med dålig hälsa. Hon har brutit ryggen fem gånger och opererats både för hjärntumör och hudcancer.

Senast i februari lades hon in på sjukhus med hjärtsvikt. På sin Twitter skrev hon år 2009 om sitt dåliga hjärta och att hon snart skulle komma att genomgå en öppen hjärtoperation som innebar en ny och avancerad procedur.

Taylor föddes i februari 1932 i Hampstead i England och var känd för både sin talang och skönhet. Hon började i filmbranschen redan som barn och fick sitt genombrott redan som elvaåring i filmen "Lassie på äventyr" (1943).

Oscarsbelönad

Elizabeth Taylor belönades med en Oscar för sina insatser i filmerna "Inte för pengar..." (1960) och "Vem är rädd för Virginia Woolf?" (1966). Andra roller som gjort henne berömd är "En plats i solen" (1951), "Katt på hett plåttak" (1958) och Shakespeare-filmatiseringen av "Så tuktas en argbigga" (1967).

Men hon är kanske lika känd för sitt skandalomsusade privatliv, Taylor har varit gift åtta gånger, varav två med skådespelaren Richard Burton.

Hon har även varit mycket engagerad i välgörenhet kring AIDS-forskningen och var nära vän med sångaren Michael Jackson.

Taylors sista stora intervju blev med  Harper's Bazaar, i deras marsnummer. I intervjun sa hon bland annat:

– Jag planerade aldrig att skaffa mig många juveler eller många män. Jag har bara varit extremt lyckligt lottad i mitt liv. Jag har känt stor kärlek och jag är tillfällig ägare till en del otroliga och vackra saker.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Den här nyheten skickades ut som sms-flash

Våra nyhetsflash-prenumeranter var bland de första att få veta - direkt i sina mobiler. Beställ nyhetsflash du också!  

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter