Nyheter

Det våras för gröna Lööf i höst

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Opinionen svänger: Alliansen i ledningen efter Annie-effekten – kris för Vänsterpartiet

Annie Lööf går hem hos väljarna – Centern gör ett rejält lyft i senaste opinionsundersökningen från Aftonbladet/United Minds.

– Hon har en positiv framtoning som kan ha gett människor en ny bild av Centern, säger Michael Arthursson, partisekreterare.

Men för Vänsterpartiet är det kris, partiet åker ur riksdagen i mätningen.

Nästa vecka väljs Annie Lööf, 28, till ny partiledare vid stämman i Åre. Tio år med Maud Olofsson når då sitt slut. Men trots att partiledarbytet ännu inte är klart ser C ut att vara på väg att bryta sin sedan länge negativa trend.

”Mycket kvar”

Michael Arthursson vill inte dra några förhastade slutsatser, men han gläds åt de nya siffrorna.

– Vi har mycket kvar att göra men det är kul om det börjar gå åt rätt håll nu, säger han.

Carl Melin, opinionschef hos United Minds, tror att det finns flera förklaringar bakom opinionslyftet. Däribland partiets öppna process med att ta fram en ny partiledare – men också Annie Lööf själv.

– Utåt har hon mest lyfts fram som en spännande person. Vilken politik hon står för har varit otydligare. I slutänden är det politiken som avgör om opinionslyftet håller i sig, säger Melin.

Alliansen åter störst

Kristdemokraterna har fortsatt stora problem, och skulle fortfarande åka ur riksdagen, även om partiet går framåt sedan i augusti. Uppgången för småpartierna i alliansen gör att M, FP, C och KD åter är största block i svensk politik.

Att de rödgröna backar förklaras främst av Vänsterpartiets kris. Partiet noteras för sin sämsta siffra sedan United Minds mätningar inleddes i april 2009 och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Väljarflykten kan till stor del förklaras av att Lars Ohly har aviserat sin avgång samtidigt som det är oklart hur den nya partiledningen ska se ut. Samtidigt verkar Socialdemokraterna vinna på sin rödgröna kollegas kris. S går framåt för andra mätningen i rad.

– Det ser ut som att S förlorar väljare till de borgerliga samtidigt som man vinner väljare från V, säger Carl Melin.

SD backar kraftigt

För Sverigedemokraterna fortsätter den kraftiga nedgång som inleddes efter terrordåden i Norge. Partiet backar till sin lägsta siffra sedan i april i år.

Andelen osäkra väljare är ovanligt hög i september månads mätning.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: