Nyheter

Här hittar du den billigaste maten

Av: 

Lisa Röstlund

Handlar billigt  Mamma Malin Johansson
tillsammans med sönerna Daniel, 4 månader (i vagnen) och Erik, 7, handlar på den billigaste butiken i Norra Älvsborg - Ica Maxi i Alingsås.
Handlar billigt Mamma Malin Johansson tillsammans med sönerna Daniel, 4 månader (i vagnen) och Erik, 7, handlar på den billigaste butiken i Norra Älvsborg - Ica Maxi i Alingsås.

NYHETER

Billigast i Södra Älvsborg – och dyrast i Stockholm.

Hur mycket du betalar för din mat beror på vad du bor, avslöjar Pensionärernas riksorganisation, PRO.

– Det skiljer över tusen kronor mellan den dyraste och billigaste butiken, säger PRO:s informationschef Maja Fröman.

Stamkund Susanne Levin, undersköterska från Staffanstorp, med dottern Felicia på Citygross i Borås. Susanne är ensamstående med tre barn och handlar alltid här. – Det är viktigt att hitta bra matpriser. Vi bor på rätt plats, säger hon.

En tusenlapp mer per storhandling. Det är vad du får betala för att du bor i Stockholm, jämfört med om du hade satt ner bopålen i Knallebygdens mylla.

Billigast i Södra Älvsborg

Över 2 000 pensionärer gav sig den 27 och 28 april simultant ut i svenska mataffärer, med blickarna inställda på prislappen.

De jämförde priset på en korg med 60 vanliga varor som diskmedel, mjölk och kött i 1 181 butiker. Precis som tidigare år är maten billigast i Södra Älvsborg och dyrast i Stockholms län.

På City Gross i Borås kostar varukorgen 947 kronor. På Ica Nära Tallkrogen i Enskede kostar samma varor 1 990 kronor. Samma varor men dubbelt så högt pris.

– Resultaten visar att priserna skiljer sig stort mellan olika delar av Sverige, säger Märtha Dahlberg, konsumentombudsman på PRO.

Skillnaderna mellan olika butiker inom länen är också stora. Bara i Stockholm skiljer 880 kronor mellan billigaste och dyraste mataffären.

Priserna har inte gått upp

Som väntat är det billigare i större butiker jämfört med små. Det som var lite oväntat var dock att priserna generellt inte har stigit som väntat. Konsumentprisindex redovisar en prishöjning på livsmedel på 1,3 procent under året, och en total prisökning på 3,3 procent.

– I höstas diskuterades att priserna skulle öka. Men på de varor som vi tittat på har det inte skett, säger Märtha Dahlberg.

Billigare läkemedel

Dessutom har priserna på receptfria läkemedel gått ner.

Under 2010 introducerades fyra receptfria läkemedel i undersökningen. Priserna varierade första året efter avregleringen väldigt lite, men i år visar undersökningen en prisminskning på de receptfria läkemedlen på mellan 1,1 och 2,9 procent.

Prisundersökningen har genomförts varje år sedan 1993.

– Konsumentfrågor är viktiga för PRO:arna. Matpriser är något som påverkar alla och särskilt pensionärerna nu de sista åren då pensionerna har sänkts, säger Märtha Dahlberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: