Nyheter

Riksdagen extrainkallad nästa vecka

Av: 

TT

Anna Mi Skoog

NYHETER

Bråk om sjukförsäkringen sedan alliansen stoppat ändringsförslag

"Har nått en gräns” ”Vi har haft en öppen famn för att regeringen ska resonera”, säger Carina Moberg, gruppledare för S i riksdagen. Men Gunnar Axén (M) hävdar att oppositionens två förslag är väldigt illa beredda.
"Har nått en gräns” ”Vi har haft en öppen famn för att regeringen ska resonera”, säger Carina Moberg, gruppledare för S i riksdagen. Men Gunnar Axén (M) hävdar att oppositionens två förslag är väldigt illa beredda.

Talmannen extrainkallar riksdagen i nästa vecka efter krav från den rödgröna oppositionen.

Kravet kom sedan regeringspartierna stoppat förändringarna i sjukförsäkringen i dagens omröstning.

Efter omröstningen kallade talmannen partiernas gruppledare till möte för att diskutera situationen.

En majoritet av riksdagens ledamöter står bakom de rödgrönas krav på förändringar i sjukförsäkringen. Ändå röstades de inte igenom. 

För att få stöd för en återremiss räcker det med att man har en tredjedel av ledamöterna bakom sig. Därför kunde regeringspartierna stoppa förslaget, som nu i stället skickas tillbaka för ny beredning i socialförsäkringsutskottet.

På begäran av 137 riksdagsledamöter har talmannen nu i eftermiddag beslutat att avbryta kammarens sommaruppehåll. Nästa torsdag kallas kammaren till bordläggningssammanträde och nästa fredag blir det arbetsplenum. 

Då ska riksdagen på nytt behandla förslaget till ändringar av sjukförsäkringen.

Vill utreda konsekvenser

Regeringspartiernas skäl till återremiss var att man vill få förslagen bättre belysta. Ordförande i socialförsäkringsutskottet Gunnar Axén (M) vill att fler remissinstanser ska titta på förslagen och ge sin syn på dem. Bland annat vill han utreda de ekonomiska konsekvenserna.

Socialdemokraterna menar dock att dagens beslut bara är ett sätt för regeringspartierna att förhala oppositionens förslag.

– Regeringen stressade igenom en sjukförsäkringsreform som hade många fel och brister, men har inte velat rätta till den. Nu finns det en majoritet i riksdagen och det måste de acceptera, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Brev till talmannen

S och MP krävde i ett brev att talmannen skulle extrainkalla riksdagen i nästa vecka.

– Det finns ett förslag som har majoritet och då förstår vi inte varför riksdagen inte ska få fatta det här beslutet. Det har dröjt alldeles för länge redan, säger Carina Moberg, gruppledare för S i riksdagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter