Nyheter

AMF-ordförande anklagas för skatteflykt

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Före över pengar till Peru – behövde bara betala 4 procent i skatt

AMF Pensions ordförande anklagas för skatteflykt.

Genom att föra ut vinster på drygt 23 miljoner kronor till ett bolag i Peru behövde han bara betala fyra procent i skatt.

Nu ska Förvaltningsdomstolen avgöra om AMF-ordförandens skatteplanering är tillåten, rapporterar Ekot.

Bertil Villard, som är en av Sveriges tyngsta advokater inom bolagsjuridik och ordförande i AMF, lyckades planera sina tillgångar så väl att han bara behövde betala fyra procent i skatt.

Genom att slussa ut drygt 23 miljoner kronor via Luxemburg till ett bolag i Peru och sedan tillbaka till Sverige behövde Bertil Villard bara betala en så kallad kupongskatt i det sydamerikanska landet, rapporterar Ekot.

Tjänade 10 miljoner

Genom Perubolaget tjänade AMF-ordföranden över tio miljoner kronor jämfört med om han skulle ha skattat summan i Sverige – där skatten skulle ha hamnat på mellan 50 till 60 procent.

Men Bertil Villard tycker inte att han har gjort något fel.

– Det här är ett tillåtet sätt att begränsa sin skatt, jag tycker inte det är konstigt. Sedan kan man ju tycka att fyra procent är väldigt lite, vilket det naturligtvis är. Men det är tillåtet, säger han till Ekot.

"Inga problem"

Som ordförande i AMF har Bertil Villard slagit fast en del etiska värderingar för bolaget. De säger bland annat att den ”etiska ambitionsnivån ska vara högre än att bara följa lagar”.

Men Bertil Villard tycker inte att han brutit mot reglerna.

– Jag tycker att om man har öppet redovisat i sin deklaration, ett enligt Skatteverket accepterat och godkänt förfarande, det vill säga det är lagligt så har jag inga problem med det, säger han till Ekot.

"Skatteflykt"

Det så kallade Peruuppläggen är tillåtet enligt skatteavtalet mellan Sverige och Peru. Men Skatteverket anser ändå att det handlar om skatteflykt.

– Man bildar bolag som inte har någon uppgift förutom att slussa pengar från ett svenskt bolag ner till Peru, och sedan tillbaka till den svenska ägaren. I dessa fall har det aldrig varit frågan om att driva någon slags verksamhet i Peru, säger skatteanalytikern Göran Haglund till Ekot.

Nu ska fallet avgöras av Förvaltningsdomstolen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: