1 100 våldtäkter varje dag i Kongo

Varje dag våldtas mer än 1 100 kvinnor i Demokratiska republiken Kongo, visar en studie.

Det innebär att sexuellt våld mot kvinnor är 26 gånger vanligare i landet än vad FN:s rapporter från samma period visat.

Mer än 400 000 kvinnor och flickor mellan 15 och 49 år utsattes för våldtäkt under en tolvmånadersperiod 2006 och 2007, enligt undersökningen som publiceras i American Journal of Public Health.

”Underskattningar”

– Våra resultat bekräftar att tidigare uppskattningar av våldtäkter och sexuellt våld är grova underskattningar av den verkliga förekomsten av sexuella övergrepp i Demokratiska republiken Kongo, säger Amber Peterman, huvudförfattare av rapporten.

Till och med dessa, mycket högre siffror är, enligt Peterman, fortfarande en försiktig uppskattning av den verkliga förekomsten av sexuellt våld. Det beror på en ständig underrapportering på grund av stigma och skam och på att yngre och äldre grupper och män inte räknats in.

Yngre än 16

Hur vanliga sexuella övergrepp är i dessa grupper är oklart. Men en genomgång av 4 133 kvinnors journaler på sjukhuset i Panzi i provinsen Södra Kivu visar att sex procent av de utsatta var yngre än 16 år och tio procent var äldre än 65.

TT-AFP