Nyheter

Gaddafis privata sjuksköterska söker asyl i Norge

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

Norskt stridsflyg kan ha dödat den libyske diktatorns son

Galina Kolotnytska var ständigt vid diktatorns sida.
Galina Kolotnytska var ständigt vid diktatorns sida.

Medan norskt stridsflyg bombar Gaddafis styrkor i Libyen har diktatorns ukrainska sjuksköterska sökt asyl i Norge.

Är hon orolig för Gaddafis hämnd?

Galina Kolotnytska.

Galina Kolotnytska flydde från Libyen strax efter att det folkliga upproret mot diktatorn inletts. Enligt henne gav Gaddafi henne sin välsignelse att återvända till hemlandet Ukraina.

Innan dess var Galina hans personliga sjuksköterska, ständigt vid hans sida och med på alla resor.

Nu har hon sökt asyl i Norge.

Trond Hugubakken, som är talesman för den norska säkerhetspolisen, säger på torsdagskvällen till AP att Halyna Kolotnyska befinner sig i Norge och har lämnat in en ansökan för att få politisk asyl i landet.

Utbrott

Kolotnytska, även kallad "den yppiga blondinen", har varit mycket förtegen om sin relation med Gaddafi sedan hon flydde från Libyen. I några spontana utbrott inför reportrar som hon inte velat låta sig intervjuas av, har hon försvarat diktatorn.

En av hennes kollegor har gett en intervju till det amerikanska nyhetsmagasinet Newsweek där hon säger att Libyens ledare hyrde in ukrainska sjuksköterskor för deras utseende.

– Han tyckte om att omge sig med vackra saker och vackra människor, säger Oksana Balynska.

Hon förnekar dock att sjuksköterskorna skulle ha fungerat som älskarinnor åt "Papik" (pappa), som Gaddafi gillade att bli tilltalad.

– Enda gången vi rörde honom var när vi skulle ta hans blodtryck. Sanningen är att Papik var mycket mer diskret än hans kompis Silvio Berlusconi.

Rädsla

Det finns ännu inga uppgifter om varför Kolotnytska söker asyl i Norge. Det är svårt att se att hon skulle ha något annat skäl än rädsla, att Gaddafi skickat folk för att skada eller döda henne.

Norge spelar en framträdande roll i upprätthållandet av flygförbudszonen över Libyen. Mycket tyder på att det var norska plan som genomförde bombattacken där en av Gaddafis söner dödades.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: