Nyheter

Småbarnsmamma nobbades av kafé

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

Hävdar att hon inte fick jobbet för att hon har barn

Kid Leymann, 23, fick inte jobbet som barista på Waynes coffee i Kista galleria i norra Stockholm.

I ett sms fick hon veta att hon inte var någon att räkna med.

Kid menar att orsaken var att hon har barn.

Nu är händelsen ett fall för Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Kid Leymann, 23, har varit föräldraledig och har samtidigt sökt jobb. Till hösten var planen att hennes sambo skulle vara hemma. Därför blev hon glad när hon fick komma på intervju hos Waynes coffee i Kista galleria.

– Intervjun gick väldigt bra så jag fick komma och provjobba och det gick också väldigt bra. Det sista jag hörde från dem var att de skulle höra av sig med arbetstider, de frågade också om jag kunde arbeta heltid i höst, säger Kid.

Fick inte jobbet

Kid trodde att hon fått jobbet. Men i ett sms från en av de anställda fick hon veta att hon haft fel.

Enligt Kid stod det att ägaren fått reda på att hon var småbarnsmamma och att han inte kunde anställa någon som han inte kunde räkna med till 100 procent. 

– Jag trodde att det var ett missförstånd och skickade ett sms tillbaka där det stod att man visst kan lita på mig, att min sambo ska vara pappaledig, så det är lugnt. Men då fick jag som svar att ägaren inte ville prata med mig, säger Kid.

Två personer provjobbade

Ägaren Afram Chamun har dock en annan version av det inträffade. Han säger att två personer var på kafét och provjobbade samtidigt och att jobbet gällde en behovsanställning.

– Vi valde mellan två personer där en hade barn och en inte hade barn. Jag har inte pratat med den här tjejen själv och jag var inte där när de provjobbade men jag lyssnade på dem som arbetade på kafét och vem de trodde skulle passa bäst för att kunna hoppa in och jobba vid behov, säger Afram.

Han säger att flera faktorer brukar spela in när han tillsätter den typen av tjänst som Kid var aktuell för.

– Jag tycker att det är bäst att ha såna som pluggar och som kanske bor nära så att de kan hoppa in med kort varsel. Jag har tjejer här som har barn och det är inga problem. Men för just den här tjänsten så tyckte vi att den andra tjejen som testade samtidigt passade bättre, säger han.

Vad som menades i sms:et där det stod att ägaren sagt att han inte kunde räkna med Kim till 100 procent kan Afram inte svara på. Han säger att det kan ha varit "en klumpig formulering" och beklagar att han själv inte varit i kontakt med Kid.

DO-anmälan

Nu ligger fallet hos DO efter att Kid gjort en anmälan.

– Jag ville ju inte bråka med någon. Jag ville ha ett jobb och sen skulle dom bråka om det med mig. Nu hoppas jag att ägaren ska stå till svars, att han ska be om ursäkt och att han fattar att det är fel att göra så här, säger Kid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: