Nyheter

”Vill göra Sverige till ett nybyggarland”

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Maud Olofsson i tal på Centerns förnyelsedagar

Invandrarna är Sveriges framtid.

I ett tal på Centerpartiets förnyelsedagar i dag slog Maud Olofsson fast att det är dags att sluta vara så problemfixerade när det gäller invandringen.

– Vår vision är att göra Sverige till ett nybyggarland där vi ser invandrarna som en resurs som kommer hit med andra kunskaper, säger hon.

Maud Olofsson.
Maud Olofsson.

I dag och i morgon träffas 200 Centerpartister och andra inbjudna gäster för att diskutera förnyelse. Seminarier hålls i en rad olika frågor, som arbete, välfärd och livskvalitet och det ska också ordnas aktiviteter som speeddajting med olika aktörer inom miljöområdet.

Maud Olofsson inledde dagarna med ett tal som fokuserade på de fem stora framtidsutmaningar som Centerpartiet har satt upp inför sin kommande stämma i Åre i höst: miljö och klimat, tillväxt i hela Sverige, invandring, välfärd och jämställdhet.

Invandringsfrågan fick stort utrymme.

”En jämställdhetsfråga”

Maud Olofsson lanserade bland annat en ny idé om utvidgad etableringsersättning. I dag får nyanlända invandrare träffa en handläggare som hjälper honom eller henne till svenskundervisning och arbetsförberedande insatser. Den möjligheten har dock inte de som kommer till Sverige som anhöriga, som därför riskerar att bli socialt isolerade.

Därför föreslår nu C att också de anhöriga ska få samma rättigheter.

– Det är dessutom en jämställdhetsfråga eftersom 60 procent av dem som kommer hit som anhöriginvandrare är kvinnor, säger Olofsson.

Kvinnlig hälsofråga

Ett annat C-förslag är att införa en särskild stimulanspeng för lärlingsundervisning hos företag för att fler invandrare snabbare ska komma ut i arbetslivet. Här tänker sig C att en del av de pengar som i dag går till så kallade instegsjobb kan omfördelas till detta ändamål.

– Jag kommer absolut att jobba för detta inom alliansen, säger Olofsson.

Men Maud Olofsson gav sig också på föräldraförsäkringen, som hon vill se som en hälsofråga för kvinnor. I sitt tal menade hon att den ojämlikhet som finns i att ta hand om barnen när de är små ger negativa effekter 15 år senare, i form av sämre hälsa för kvinnor.

– Det är inte okej att vi 2011 har det här ojämna uttaget av dagar i föräldraförsäkringen, säger hon.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: