Massgripanden i England kritiseras

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Superpolisen: Löser inte problemen

Upp mot 1600 personer har arresterats efter kravallerna i England.

Men nu möter massgripandena kritik.

– Man kan inte arrestera sin väg ut ur problemen, säger Bill Bratton, premiärministerns nya rådgivare i brottsfrågor, till ABC.

Förra helgens upplopp i London spred sig snart till Birmingham, Manchester, Liverpool och Nottingham. Upp mot 1600 personer ska ha gripits i de våldsamma kravallerna, uppger BBC.

Anlitat superpolis

För att få bukt med de eskalerande problemen med upplopp och kriminalitet har premiärministern David Cameron nu anlitat en särskild rådgivare, den amerikanske superpolisen Bill Bratton. Han var tidigare polischef i New York och Los Angeles och under två decennier har Bratton bekämpat kriminalitet med en del kontroversiella metoder. Det är särskilt hans erfarenheter från upploppen i Los Angeles 1992 som efterfrågas.

Bratton är inte heller ny för det engelska rättssystemet. Han har tidigare arbetat som konsult för flera olika styrkor i landet.

Inte bara en polissak

Bratton är dock inte alltför imponerad av massgripanden som arbetsmetod.

– Arresteringar är verkligen lämpliga för de mest våldsamma, de oförbätterliga, men mycket av det kan bekämpas på andra sätt och det är inte bara en polisfråga, säger Bratton till ABC.

Superpolisen menar att samhället måste gripa in på flera plan för att motverka kriminalitet och förebygga upplopp.

– Man kan inte arrestera sin väg ut ur problemen, säger han.

Publicerad: