NASA:s nya fynd – 1 000 planeter

NASA:s nya fynd Den 9 mars 2011 släppte NASA den här målningen av ett av Keplerteleskopets fynd: Kepler-10b, en planet som mäter 1,4 gånger jordens storlek och med en temperatur av 1 371 grader celsius.
NASA:s nya fynd Den 9 mars 2011 släppte NASA den här målningen av ett av Keplerteleskopets fynd: Kepler-10b, en planet som mäter 1,4 gånger jordens storlek och med en temperatur av 1 371 grader celsius.

Det nya teleskopet har visat sig vara en jackpot.

I morse avslöjade NASA att de med hjälp av sitt Keplerteleskop gjort rejäla fynd i sin jakt på utomjordiskt liv:

Över 1 000 potentiella nya planeter.

En helt ny värld har, bokstavligen, upptäckts.

NASA:s nya superteleskop, planetsökande Kepler, har hittat över 1 000 potentiella nya planeter utanför vårt solsystem, avslöjade NASA i morse.

Många små planeter

Samtliga har inte bekräftats som planeter än, men vissa astronomer uppskattar att åtminstone 90 procent av Keplerfynden kommer att bekräftas, skriver AP.

Kepler, som skickades ut 2009, har varit i en bana mellan solen och mars sedan dess och uppdraget för teleskopetet har varit att samla in information och söka efter jordliknande planeter.

”Rätt riktning”

Rapporten visar att relativt små planeter är långt vanligare än vad tidigare forskning visat.

Enligt astronomen och Keplerforskaren Jonathan Fortney är många av planeterna mindre än vårt solsystems största planet, Jupiter. Inga av planeterna som upptäckts hittills är dock lika små som jorden, men Fortney säger till AP att ”allt pekar i rätt riktning”.

Ett av fynden, Kepler-10b, är med sina 1,4 gånger jordens storlek den minsta planeten som någonsin upptäckts utanför vårt solsystem.

Hopp om liv

Enligt NASA är sannolikheten till liv större ju mindre planeterna är, därav att man är extra ivriga över sina ”små” fynd.

– Jag känner helt annorlunda i dag när jag vet om Keplers resultat än vad jag gjorde för ett veckan sedan. Det ger oss ett mycket starkare fotfäste i hoppet om att finna liv i andra världar, säger Debra Fischer, planetforskare vid Yale, till AP.

Publisert: