Medborgargarden tar över Kairos gator

Tidigt i morse fritog beväpnade gäng hundratals militanta muslimer från minst fyra fängelser över Egypten, uppger nyhetsbyrån AP.

Tusentals andra fångar fritogs samtidigt.

Av polisen syns inga spår på gatorna i flera stora städer, däribland Kairo.

Kaoset fortsätter på Kairos gator. Flera byggnader brinner fortfarande nu på morgonen och fångar från fyra fängelser runt om i landet har rymt.

På en av anstalterna fanns militanta islamister.

Militären bevakar de viktigaste kulturskatterna och pyramiderna har spärrats av. Plundringar och våld har förekommit under natten.

Militärfordon har har också rullat in i den svenska turistorten Sharm-El-Sheikh under morgon, enligt tv-kanalen Sharm-el-Sheikh.

Polisen har försvunnit

Al Jazeeras reporter på plats i Kairo rapporterar att det nu på morgonen är mycket lugnt på gatorna.

"Gatorna är väldigt smutsiga med bråte överallt. Polisen har just försvunnit. Det är militären som står för all säkerhet nu", rapporterar reportern.

Polisen finns bara kvar för att vakta inrikesdepartementet. I övrigt är staden övergiven.

– Nu kan allt hända. Myndigheterna gör allt för att övertyga folk om att det kommer ändringar, men demonstranterna går inte med på det, säger människorättsaktivisten Aida Saif al-Dawla, till norska VG.

Banker håller stängt

Människor har börjat beväpna sig för att skydda sina familjer och sina bostäder. Polisen har försvunnit från gatorna och det finns misstankar om att det är anställda inom polisen som nu ansluter sig till upploppen för att skapa kaos.

Utegångsförbudet har nu på morgonen upphävts och i dag skulle normalt sett banker, börsen, skolor och butiker hålla öppet.

Men allt är stängt.

Inflytesrika maktpersoner har nu börjat lämna Kairo. I går lämnade 19 flygplan med affärsmän och deras familjer staden. De flesta av dem åkte till Dubai, anligt AP.

Publisert: