Explosionsartad ökning av spam

avSofi Tagesson

Extrema mängder skräpmejl, spam, skickas just nu till Sverige. Antalet mejl har sedan lunchtid i går ökat med 400 procent. Och de strömmar fortfarande in.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Stefan Thelberg, vd på e-postsäkerhetsföretaget Stej.

Spam-attacken inleddes vid lunchtid på tisdagen, och har fortsatt sedan dess. Förmodligen kommer mejlen att fortsätta strömma in i ytterligare ett par dagar. Stefan Thelberg uppskattar att det har skickats så många som upp emot 1 miljard spam – bara till Sverige.

– Det här kan vara ett tecken på vad som ska komma i framtiden. Det kommer helt enkelt att skickas ut extrema mängder för att öka sannolikheten att de når fram till fler, säger han.

Mejlen är skickade från Asien och Kina och är översatta till svenska. Rubriken lockar med en vinst av en summa euro, och främst är det till företag de skickas.

– Som privatperson finns inte din mejladress tillgänglig på samma sätt som den gör för företag och olika verksamheter, säger Stefan Thelberg.

Spam fastnar normalt oftast i olika spamfilter, men i det här fallet har de som skickar ut dem lyckats ta sig förbi många av dem.

– I mejlet erbjuds du en extrainkomst om du skickar ditt cv till en viss mailadress, säger Stefan Thelberg.

Stefan Thelberg och hans personal kan inte hitta en tydlig anledning till spamfloden – men en teori är att det är en testskjutning.

– Ja, det är en av våra teorier. Eftersom vi inte kan hitta ett tydligt syfte med det här spamet kan det vara så att de bara testar så att de i framtiden kan använda den här metoden med andra bottnar. Det måste finnas en ekonomisk vinst med att göra så här, och i det här fallet finns det inte det, säger Stefan Thelberg.