Häktet JO-anmäls efter självmord

NYHETER

Misstänkta mördaren i Örebro kunde ta sitt liv

52-åringen som misstänktes för mordet på Eva i Örebro lyckades ta sitt liv trots tillsyn.

Nu JO-anmäls häktet av fångarnas riksintresseorganisation.

52-åringen lyckades ta sitt liv i häktets gym. Där hade han lämnats ensam, trots att åklagaren bett häktespersonalen hålla extra uppsyn över mannen. En gång i timmen skulle han ses till. Det gjordes inte. Först efter att han hade lämnats ensam i över en timme i häktets gym tittade personalen till honom. Då var det för sent. 52-åringen hade hängt sig i sina skosnören och en rem från gymmets roddmaskin.

Konfronterades med nya bevis

Dagen innan hade 52-åringen konfronterats med nya bevis mot honom. Bland annat fick han veta att hans fingeravtryck fanns på både den tejp och det emballage som delar av Evas styckade kropp var inslagna i när de hittades. Och att blod från Eva hittats i hans bostad.

Åklagaren gjorde bedömningen att han behövde extra tillsyn, och upplyste häktespersonalen om detta.

Fångarnas riksintresseorganisation vill att Justitieombudsmannen reder ut om det gjordes någon ny bedömning av 52-åringen efter att han konfronterats med de nya bevisen i mordfallet, och om häktespersonalen har gjort vad de har kunnat för att förhindra självmordet. De vill också att JO ser över häktets rutiner vid tillsyn av suicida intagna.

52-åringen erkände aldrig mordet på Eva.