Rodman: Kim Jong-un vill inte ha krig

avGustaf Tronarp

NYHETER

Det är en fråga om när – inte om – ett kärnvapenkrig bryter ut på Koreahalvön. Det alarmistiska uttalandet kommer från Nordkoreas utrikesdepartement.

Men basketstjärnan Dennis Rodman, som är kompis med Kim Jong-un, tonar ner konflikten mellan diktatorn och USA:s Donald Trump.

– De är som två stora barn som tjafsar om vem som är tuffast, säger han, enligt Pacific Daily News.

Ordkriget mellan USA och Nordkorea eskalerar.

Amerikanska och sydkoreanska styrkor är mitt uppe i en enorm militärövning. 230 stridsplan och tiotusentals soldater deltar i träningsoperationen, som går under namnet ”Vigilant Ace”.

Från Nordkorea är kritiken mot övningen hård. Diktaturen har kallat USA och Sydkorea för ”krigshetsare” efter att de två allianspartnerna kommit med nya hot.

”Gömmer oss inte för krig”

En talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement säger i ett uttalande, som återges av propagandaorganet KCNA, att ett kärnvapenkrig är oundvikligt.

”Frågan nu är: När bryter kriget ut?”, heter det i den bombastiska kommentaren.

”Vi önskar inte ett krig men kommer inte att gömma oss från det, och skulle USA missbedöma vårt tålamod och tända gnistan till ett kärnvapenkrig kommer vi att se till att USA betalar dyrt genom våra mäktiga kärnvapen som vi konsekvent har förstärkt”.

Förra veckan genomförde Nordkorea ett nytt test av en interkontinental missill. Enligt regimen kan roboten nå hela den nordamerikanska kontinenten.

I helgen beskrev Donald Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster Nordkorea som det mest akuta hotet mot USA:

– Jag anser att risken för ett krig ökar varje dag, vilket innebär att vi är pressade att hitta en lösning på problemet.

”Vill överbrygga gapet”

Men enligt Dennis Rodman, tidigare basketstjärna som på sistone mest blivit känd som en av diktatorn Kim Jong-uns fåtaliga amerikanska vänner, är det inte så farligt.

Rodman är på besök i Guam, ett amerikanskt territorium i västra Stilla havet. Kort efter sin ankomst höll han en presskonferens. Då var han klädd i en vit t-shirt med ett tryck föreställande honom själv flankerad av Trump och Jong-un samt texten ”unite”.

– Jag kom hit för att försöka se om jag kan överbrygga gapet och visa Nordkoreas ledare att jag inte är rädd för att komma hit. Om någonting skulle hända, så kommer jag vara här, säger han, rapporterar Pacific Daily News.

Dennis Rodman har träffat Nordkoreas diktator flera gånger. De pratar dock inte politik när de möts.

– Jag försöker hålla mig borta från det, och bara vara hans vän och hålla på med sport. Det blir ingen politik, inget prat om USA mot Nordkorea. Vi pratar inte om sådana saker, säger basketlegendaren.

Trots det är Rodman övertygad om risken för krig på Koreahalvön är obefintlig.

– Kim vill inte ha krig. Det kanske verkar så på nyheterna, men Donald Trump och han är som två stora barn som tjafsar om vem som är tuffast.

– Som jag ser det kan jag omöjligt förstå varför han (Kim Jong-un, reds. anm) skulle vilja bomba något i hela världen. Jag har aldrig hört honom säga något om det, och vi pratar hela tiden.

Så långt når Nordkoreas missiler 00:56
ARTIKELN HANDLAR OM