Tamagotchin gör comeback – på mobilen

1 av 3 | Foto: AP/TT
En traditionell tamagotchi. Arkivbild.
NYHETER

Tamagotchin gjorde succé på 90-talet – i Sverige blev den årets julklapp 1997.

Snart gör det elektroniska husdjuret comeback.

Och vill du inte släpa med den som en nyckelring kan de numera skötas från mobilskärmen.

1997 tog tamagotchin världen med storm. Förutom att utses till årets julklapp köpte svenskarna en halv miljon exemplar av de pipande små dosorna, till ett värde av 62,5 miljoner kronor.

Sedan försvann tamagotchin ur våra medvetanden lika snabbt som den dök upp. Men från att ha fört en slumrande tillvaro verkar nu de elektroniska djuren vara tillbaka.

Handlar fortfarande om att mata och städa bort bajs

Produkten har släppts världen över, med ungefär samma utseende som när det begav sig. Nästa år får världen också en variant kallad "My tamagotchi forever" i form av ett mobilspel, som redan släppts i Kanada.

Även om konceptet utvecklats en del med minispel och att tamagotchin kan kittlas och förändras, så handlar det fortfarande att se till att den mår bra genom att mata, tvätta och städa undan bajs.

Lärare förbjöd eleverna att använda dem

Tamagotchin ledde till viss kontrovers när den var som störst. Bland annat tvingades lärare i Hongkong förbjuda barn från att ta med dem till skolan då de störde undervisningen för mycket, och i Fastlandskina varnade utbildningsdepartementet för att barnen för att bli "för involverade i en emotionell värld skapad av elektroniska sällskapsdjur".

ARTIKELN HANDLAR OM

Mobilspel